De Slimme Wijk in Waalre is volop in ontwikkeling.
De Slimme Wijk in Waalre is volop in ontwikkeling.

Onderzoek ontmoetingsruimte SLIMme Wijk

Algemeen 417 keer gelezen

WAALRE - De SLIMme Wijk in Waalre is volop in ontwikkeling. Woningcorporatie Wooninc. werkt samen met ouderenzorgorganisatie Oktober, gemeente Waalre en Technische Universiteit Eindhoven aan een stedenbouwkundig plan. ‘Ontmoeten’ is een belangrijk thema in de SLIMme Wijk. Daarom dachten de bewoners en omwonenden mee over een belangrijke vraag: (waar) realiseren we een ontmoetingsruimte? 

Dat blijkt uit de antwoorden die bewoners gaven tijdens ongeveer 80 voordeurgesprekken. Wooninc. liet bewoners meedenken over een ontmoetingsruimte. Ze kregen de vraag of ze graag een ontmoetingsruimte in de wijk willen, waar ze die dan het liefste zien en wat ze in de ontmoetingsruimte willen doen. 

De bewoners waren eensgezind: ze willen graag een ontmoetingsruimte in de wijk. Wooninc. en Oktober gebruiken de uitkomst van het onderzoek bij het vormgeven van het stedenbouwkundig plan voor de SLIMme Wijk. Die reactie gaven de meeste bewoners die meedachten over het onderwerp. Zij stellen voor om een ontmoetingsruimte te realiseren in of bij het woonzorggebouw van Oktober en niet in of bij één van de woongebouwen van Wooninc. Dan hoeven de cliënten van Oktober, die vaak minder mobiel zijn, niet zo ver te lopen. Zo redeneren de deelnemers aan het onderzoek. Een terras hoort voor hen ook bij een ontmoetingsruimte. Daarnaast zien ze een ruimte met veel ramen voor zich, zodat je fijn naar buiten kan kijken. 
En als het aan de bewoners ligt, krijgt de ontmoetingsruimte een gastheer of gastvrouw als het vaste gezicht en aanspreekpunt.

Waardevolle ideeën

Bewoners hadden nog meer waardevolle ideeën over ontmoeten in de wijk. Bijvoorbeeld om te koken voor bewoners uit de wijk, of kinderfeestjes organiseren. Een bewoner wil graag een bridgeclub starten. Ook een computercursus voor senioren werd voorgesteld. Andere bewoners wilden juist graag gaan wandelen met ouderen in de wijk. Uit al die ideeën blijkt wel hoe betrokken de bewoners zijn. Wooninc., Oktober, de TU/e en gemeente Waalre bekijken nu samen hoe ze in de toekomst vorm aan die waardevolle ideeën kunnen geven. In de komende jaren worden de woongebouwen aan de Malvalaan vernieuwd. Woningcorporatie Wooninc., zorgorganisatie Oktober en de Technische Universiteit Eindhoven hebben de handen ineengeslagen om te werken aan een inclusieve SLIMme wijk rond de Malvalaan in Aalst-Waalre. 

SLIMme Wijk

Om het vernieuwingsproces te ondersteunen en om te profiteren van wetenschappelijke ontwikkelingen is de Technische Universiteit Eindhoven bij het vernieuwingstraject betrokken. Het idee is om aan de Malvalaan in Waalre, praktijk en onderzoek samen te brengen. Het wordt een plek waar (technische) innovaties worden getest en worden omgezet naar realistische (ontwerp)oplossingen; dit alles in het voordeel van de bewoners van de woongebouwen aan de Malvalaan en de omwonenden in de wijk Voldijn.

Blijft u graag op de hoogte van de ontwikkeling van de SLIMme Wijk Waalre? Of denkt u graag mee over de SLIMme Wijk? Kijk op www.slimmewijkwaalre.nl en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Uit de krant