Sanne en Ad zijn voorlopig nog niet klaar met hun Winterwonderland. Foto: Theo van Sambeek.
Sanne en Ad zijn voorlopig nog niet klaar met hun Winterwonderland. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Winterwonderland in Waalre

Ieder jaar verschijnt er bij een woonhuis in Waalre een Winterwonderland met bergen en dalen, beekjes en dorpen. Eerst stonden de huisjes binnen. Nu moet het door de grote omvang buiten worden opgebouwd en staat het onder een afdak bij Janus van de Moosdijk (62), Ad voor intimi. De lichtjes stralen je tegemoet. Alles wat kan bewegen, beweegt, draait, of maakt muziek. Je komt ogen te kort. Dankzij familie en vrienden, kan Ad ondanks zijn handicap telkens weer genieten van zijn landschap. En er zit nog steeds groei in.

Waalre - Sanne, het nichtje van oom Ad, zorgde al vanaf haar veertiende samen met haar oom voor de kerstinkopen van opa en oma. "Het begon als een grapje. We zagen die huisjes voor het eerst bij Coppelmans staan, waren er meteen weg van en kochten er drie. Oom Ad woonde in bij opa en oma en zette ze daar boven op de kast. In de afgelopen twaalf jaar bleven we nieuwe dingen kopen. Telkens namen we ons voor om er mee te stoppen, maar dan zagen we weer iets nieuws en waren we verkocht. De prijsjes peuterden we wel eerst van de dozen af want opa vond het allemaal veel te duur. Ze zijn nu overal te koop. Het circus en de kermis komen bijvoorbeeld uit België. Soms krijgen we huisjes cadeau. Oom Ad kreeg zes jaar geleden een hersenbloeding en kan niet meer goed uit de voeten. Met hulp van Marga, zijn partner, familie en vrienden bouwen we nu ieder jaar voor hem het Winterwonderland op. Oom Ad weet precies wat hij heeft. Hij 'dirigeert' ons waar alles moet komen te staan. Dat is ieder jaar weer anders. Hij heeft helemaal in zijn hoofd zitten hoe het er uit moet komen zien."

Marga haalde dit jaar de dozen in haar eentje van zolder. "Daar was ik een dag mee bezig. Het opbouwen deden we samen. Dat duurde ook weer een dag. Meteen na Sinterklaas beginnen we daar mee. Tot vorig jaar stond er een steiger in de kamer waarop alles werd uitgestald. Maar Ad had daardoor te weinig loopruimte. Daarom is het verhuisd naar hier, onder het afdak. We hebben speciaal een transparant tentdoek laten maken, zodat we er vanuit huis op kunnen kijken en om het af te sluiten. Er brandt bijna constant een kachel, anders is het te vochtig en rijden bijvoorbeeld de botsautootjes niet meer. Voordat de scholen weer beginnen gaat alles weer terug naar zolder. Ad weet nu al wat hij volgend jaar anders wil, er zal weer worden uitgebreid."

"En de rest van het jaar? Dan struint hij met zijn scootmobiel de bouwplaatsen af. Ad was bouwvakker en blijft graag op de hoogte van alle nieuwbouw zoals 'Het huis van Waalre' en de nieuwbouw bij ASML. Ook zwemt hij regelmatig om in beweging te blijven."

Meer berichten