Marlies Bongers vindt kennis en goede voorlichting over de baarmoeder belangrijk voor iedereen.  (Foto: Connie Sinteur).
Marlies Bongers vindt kennis en goede voorlichting over de baarmoeder belangrijk voor iedereen. (Foto: Connie Sinteur). Connie Sinteur

Biografie van de baarmoeder in Jip en Janneke taal

Algemeen 380 keer gelezen

WAALRE - Gynaecoloog prof. dr. Marlies Bongers vindt het van levensbelang om de baarmoeder voor iedereen bespreekbaar te maken. Dat deze niet alleen is om kinderen te baren, maar dat er ook veel vrouwen zijn die problemen hebben met de baarmoeder en vooral met de menstruatie. Zij doet onderzoek naar goedaardige baarmoederafwijkingen en problemen bij de menstruatie. De Arbeiderspers zag daar een belangrijke taak voor Bongers weggelegd en stelde haar voor er een boek over te schrijven. Met behulp van journalist Corien van Zweden, die al eerder een boek schreef over borstkanker, werd het boek ‘Biografie van de baarmoeder’ geschreven.

Door Wilma Stofmeel

Heel lang was er weinig bekend over de baarmoeder. Ja, dat je er kinderen mee baarde, maar het grootste misverstand was, wat er precies in de baarmoeder gebeurde. Marlies Bongers: “Er wordt altijd van vrouwen verwacht dat ze menstruatiepijn en de ongemakken daarvan maar stilzwijgend moeten verdragen. Het is juist belangrijk dat je er over praat met elkaar, met je moeder, met vriendinnen. Want het kan zijn dat waar jij last van hebt helemaal niet normaal is. Zwaar bloedverlies is niet altijd normaal, maar bijna geen bloedverlies is dat ook niet. Als de moeder klachten heeft wordt het vaak normaal gevonden dat haar dochters die klachten ook krijgen, terwijl het misschien op te lossen is. Maak het op je werk ook bespreekbaar, er moet meer begrip zijn. Overleg als het mogelijk is, om thuis te werken als je eerste menstruatiedagen zwaar zijn. Mijn man heeft het boek gelezen en zegt er veel van geleerd te hebben.”
Er is heel wat aan de gang. Vroeger menstrueerden de vrouwen veel minder. Er werden meer kinderen geboren en ze gaven langer borstvoeding. Zolang ze borstvoeding gaven, hadden ze geen menstruatie. Nu krijgen vrouwen maar een of twee kinderen, dus menstrueren ze meer. Marlies Bongers: “Door betere voeding en goede gezondheid worden meisjes jonger ongesteld en gaan vrouwen later in de overgang. Op scholen is de menstruatie vaak onderbelicht. Dit zou in de les op het programma moeten staan, niet alleen voor meisjes ook voor jongens. Ik zou willen dat ze daar in groep 8 en in de 3e en 4e klas van de middelbare school aandacht aan zouden besteden. Ik wil er met alle plezier een lezing over komen geven.”

Problemen

“Tegenwoordig zijn er meer verschillende behandelingen bij problemen met de baarmoeder. Er zijn meer tussenstappen waardoor bij een behandeling de baarmoeder er niet altijd uit hoeft. Met een echo krijgen we veel inzicht van wat er aan de hand is, waardoor we kunnen zien dat de spierbolletjes, ook wel vleesbomen genoemd, meestal goedaardig zijn. Veel vrouwen krijgen die tijdens de overgang, maar hebben er vaak geen last van.”

VNVA Els Borst Oeuvreprijs 

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) heeft prof. dr. Marlies Bongers de ‘VNVA Els Borst Oeuvreprijs’ toegekend. Deze wordt op zaterdag 1 oktober uitgereikt. Marlies Bongers: “De prijs houdt in dat ik een Symposium mag organiseren. Het is getiteld ‘Menstruatie in ROOD op de agenda’. Menstruatie-leed komt veel voor! Daarvoor heb ik een panel samengesteld bestaande uit werkgevers van grote bedrijven, burgemeesters en beleidsmakers. Ik wil daarmee een taboe doorbreken en samen een actieplan maken.”

Biografie van de baarmoeder is te koop in de boekhandel en heeft ISBN 9789029545761/NUE320.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant