De nachtzwaluw
De nachtzwaluw Pixabay

Op zoek naar de nachtzwaluw

Algemeen 220 keer gelezen

VALKENSWAARD - De vogelwerkgroep van IVN Valkenswaard-Waalre organiseert vrijdag 1 juli een avondwandeling waarin ze zoek gaat naar de nachtzwaluw.

De nachtzwaluw is een opmerkelijke nachtbraker die in de omgeving van de Groote Heide zijn leefomgeving vindt. De vogel is vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Het typerende geluid komt niet alleen uit de keel, maar wordt ook door het klappen met de vleugels gemaakt. Het gaat goed met de nachtzwaluw. In en rond de heidevelden en naaldbosranden van Valkenswaard, Leende en Soerendonk zijn in voorgaande jaren 100 broedparen geteld. In vroeger eeuwen werd de nachtzwaluw ervan verdacht dat hij de geiten zou melken en waren de boeren niet blij met hem. Hij werd daarom in veel landen geitenmelker genoemd. Vanwege het ratelende geluid werd ook de naam ratelaar gebruikt.

De wandeling begint om 21.30 uur en duurt maximaal 3 uur. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het startpunt is de parkeerplaats Valkenswaardseweg (afslag Leenderbos), met de postcode 5595 XR Leende.

Uit de krant