Vissen naar eendjes met een zwarte snavel in De Smient. (Foto: Jurgen van Hoof).
Vissen naar eendjes met een zwarte snavel in De Smient. (Foto: Jurgen van Hoof).

Team Roadrunners wint Dorpsquiz

Algemeen 283 keer gelezen

WAALRE - Team Roadrunners heeft de derde editie van de Wij Waalre Dorpsquiz gewonnen. Na urenlang zwoegen en zweten op zaterdag, volgde zondag de prijsuitreiking in het Huis van Waalre. Op de tweede plaats eindigde Het Keteltje. Derde werd het team Witte Gijt.

door Roy de Leijer

Mensen die lijden aan anatidaephobia, de angst dat ergens een eend je in de gaten houdt, hadden het zaterdag zwaar te verduren bij de Dorpsquiz. In de aanloop naar het evenement had de organisatie op tal van locaties in Aalst en Waalre honderden badeendjes gedropt. Tijdens de dorpsquiz zelf kwamen ze regelmatig terug.
Er hadden zich 25 teams ingeschreven. Zij streden om de felbegeerde wisseltrofee en de hoofdprijs van duizend euro voor een goed doel naar keuze. “We hadden gehoopt op meer deelnemers, maar veel mensen moeten hun corona-achterstand nog inhalen, daardoor zijn de agenda’s overvol en was het voor veel teams lastig om voldoende personen bij elkaar te krijgen”, vertelt Pieter van Deursen, voorzitter van Stichting DorpsQuiz Aalst-Waalre.

Quizmappen

De eerste teamcaptains meldden zich kort voor 17.00 uur in het Huis van Waalre voor het in ontvangst nemen van de lijvige quizmappen. De officiële starttijd was 18.00 uur, maar met ieder gevonden badeendje kon er steeds één minuut - met een maximum van zestig - van dit tijdstip worden afgesnoept. Het team Chef JG had liefst 160 eendjes verzameld. “Ik ben bijna twee jaar lang fanatiek aan het zoeken geweest. Ik heb denk ik wel tien tanks benzine leeggereden”, zegt teamcaptain Femke Willems.
Het tempo zat er zaterdag goed in. “Bij de eerste editie dachten we nog dat we het quizzen konden combineren met een barbecue, maar dat bleek onhaalbaar. Nu gaan wij vol gas door tot middernacht en drinken we daarna nog een drankje”, zegt een lid van het team Vreemde Eenden.

Bijna 750 vragen

De teams kregen bijna 750 vragen en opdrachten voor de kiezen, waaronder enkele hoofdstukken die speciaal op de jeugd waren afgestemd. Alles mocht uit de kast worden gehaald om de vragen te beantwoorden. Google bood daarbij lang niet altijd uitkomst, zodat ook kranten en andere papieren naslagwerken moesten worden doorgespit. 
De zoektocht naar antwoorden en het uitvoeren van doe-opdrachten bracht de quizliefhebbers naar verschillende locaties, zoals het plein bij de kerk in Waalre waar een flashmob plaatsvond. In de Jumbo-supermarkt in Aalst werd een beroep gedaan op de stuurmanskunsten van de deelnemers. Daar moesten met een radiografisch autootje door de supermarkt worden geraced. En in zwembad De Smient in Waalre moesten zoveel mogelijk eendjes met een zwarte snavel uit het water worden gevist.

Tuinen en huiskamers

De teams opereerden meestal vanuit tuinen en huiskamers. Bij de Rendierjagers waren de muren en kasten behangen met pagina’s uit het quizboek. “Andere jaren hadden we een waslijn opgehangen, maar nu de vellen maar aan een zijde zijn bedrukt, hebben we die niet nodig. We hebben het dit keer nog wat professioneler en beter gestructureerd aangepakt”, zegt coördinator Janske Rohof. “De samenstelling is dit jaar compleet anders. Er doen zelfs een paar mensen uit Noord-Holland mee.”

Prijsuitreiking

Na het inleveren van de quizmappen om uiterlijk een minuut voor twaalf, werden de vragen en opdrachten zondag nagekeken. De afsluitende prijsuitreiking en feestavond vonden ‘s avonds plaats in het Huis van Waalre. De troostprijs werd gewonnen door Limited Edition. De originaliteitsprijs ging naar de Rendierjagers.

Uit de krant