Logo weekbladdeschakel.nl


Alle spelers en baby Jezus in de kerststal in Gastel. Foto: Frans Claes.
Alle spelers en baby Jezus in de kerststal in Gastel. Foto: Frans Claes. (Foto: Frans Claes)

Echte 'levende' kerststal in Gastel

Ieder jaar staat er in Gastel, een dorpje met zevenhonderd inwoners, een levende kerststal. Van heinde en ver komen de mensen daar naar kijken. In de kerststal staat niet alleen levende have maar je vindt er ook alle andere Bijbelse figuren uit het kerstverhaal, compleet met een echte baby in de kribbe. Twintig baby's worden tijdens de twee kerstdagen, om de beurt, in de kribbe gelegd. Dit jaar gebeurt dat alweer voor de zesentwintigste keer. Het lukt Frans Claes (74), organisator van de Levende Kerststal Gastel, nog steeds om ieder jaar weer genoeg baby's in de kribbe te leggen.

"Begin december 1992 werd het idee geopperd een échte levende kerststal op te zetten met de kerstdagen. Jozef, Maria, de herders, engelen en drie koningen waren zo geregeld, maar we wilden ook een écht kindje Jezus. Dat jaar hadden we zeven baby's, verdeeld over 25 en 26 december. Dat was eigenlijk niet om te doen. De kerststal was een groot succes en we vonden dat dit een traditie moest worden. Maar Gastel is niet zo groot en we konden nooit genoeg baby's organiseren. De eerste jaren werkten we daarom met folders en advertenties om genoeg kindertjes te hebben. De kerststal wordt in gemeenschapshuis 'De Schaapskooi' opgebouwd, dus het is er altijd droog en behaaglijk warm, maar de baby's mogen niet ouder zijn dan drie maanden en zo'n jong kindje leg je niet te lang in het stro."

"De baby's komen uit de verre omtrek en de ouders zijn altijd reuze trots dat hun baby kindje Jezus mag zijn. Voor dit jaar was zelfs een tweede baby uit het zelfde gezin aangemeld, die komt uit Best. De mensen komen en genieten. Voor velen is het een reünie. Bij de elfde editie trommelden we alle voormalige baby's op en zetten ze samen op de foto. We hebben zelfs de televisie gehaald. Omroep Brabant heeft ons gefilmd en bij de NCRV zaten we in de kersteditie 'Knipoog uit de kribben'. Daarvoor zijn we met de hele ploeg, inclusief baby en alle dieren naar een kerk in Utrecht afgereisd waar de opnamen plaats vonden. De uitzending was op eerste- én tweede kerstdag. Helaas werd bij de herhaling op tweede kerstdag niet vermeld dat de kerststal er alleen met kerstmis staat. Op derde kerstdag breken we de stal weer af. Vijftien jaar geleden zijn we op kerstavond gestart met een nacht-woord-communie dienst bij de kerststal. Dit jaar komt er een familiekoortje zingen. De levende kerststal staat ieder jaar op 25 en 26 december in gemeenschapshuis 'De Schaapskooi' in Gastel. Bordjes wijzen de weg en de route staat ook op onze site www.levende-kerststal.nl."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox