Logo weekbladdeschakel.nl


'Onze' kunstenaar Jasper van Aarle

Onlangs werd de in 1980 geboren Tilburgse kunstenaar Jasper van Aarle unaniem uitgeroepen tot de winnaar van de ontwerpwedstrijd van de gemeente Waalre om de tuin van het nieuwe Huis van Waalre op te sieren. Met het werk Wende (keerpunt) is Jasper voortaan aan ons dorp verbonden.

Jasper volgde zijn opleiding tot kunstenaar aan de academie AKV St. Joost in Den Bosch, waar hij in 2013 afstudeerde. Over wat er nou zo typisch eigen is aan zijn werk, en dus ook aan de sculptuur Wende, zegt hij het volgende: 'Zoals ook in dit beeld, ben ik er in mijn werk vaker op uit de zichtbare wereld als het ware om te stulpen, om buiten de uiterlijke kanten van de realiteit ook iets van haar natuur of innerlijk in zicht te krijgen. Bovenal omdat alles veel dynamischer en onstuimiger is dan het zich voordoet. Neem de stalen steunbalken die voor het beeld beschikbaar zijn gesteld. Ze doen enorm star, hard en statisch aan, maar op de allerkleinste schaal bestaan ze wel degelijk uit trillende samenspansels van fysische krachten. Dat soort onzichtbare processen houden me onophoudelijk bezig, en sijpelen door in bijna alles wat ik denk en doe.'

Wie wat meer van Jasper wil zien, kan terecht in Galerie Arti Capelli in Den Bosch. Hier loopt tot 23 december aanstaande een duotentoonstelling met de eveneens in Tilburg woonachtige kunstenaar René Korten. Van 7 tot 11 februari 2018 zijn ook verschillende creaties van Jasper te zien in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam tijdens de International Art Fair, in een expositie getiteld Prospects & Concepts. En uiteraard kan het bijna niet anders dan dat er in het voorjaar van 2018 een keur aan objecten van Jasper tentoongesteld zal worden in het Waalres Museum en/of het Huis van Waalre.

Vooral toen Jasper wist dat collega-kunstenaar Jan Bakermans in de jury van de ontwerpwedstrijd zat, schreef hij zich vol enthousiasme in. Jasper: 'Hoewel het in eerste instantie geweldig is om een beeld te mogen ontwerpen voor een eervolle plek als deze, kleefde er ook een beperkende factor aan deze opdracht, die tegelijk ook de trigger was om er mee aan de slag te gaan: Hoe maak je van een stapel loeizware H-profielbalken een springlevend werk? Die vraag zong zo een aantal weken door mijn hoofd totdat er een denkbeeld ontstond dat ik verder ben gaan uitwerken, net zo lang totdat de werking van het beeld verder zelfstandig zijn werk zou kunnen doen.'

Met het werk Wende in onze gemeenschapstuin is Jasper nu eigenlijk een beetje een van onze Waalrese kunstenaars geworden. Zijn verdere scheppende carrière zal daarom vanuit de gemeente op de voet en met graagte gevolgd gaan worden.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox