Logo weekbladdeschakel.nl


Samen op weg naar het kerstfeest

Bijna iedere dag ga ik van het ene kerkdorp naar het andere kerkdorp. Van Waalre naar Aalst en weer terug. De straten en huizen worden na de Sinterklaastijd steeds gezelliger met de lichtjes die opdoemen in de huizen, bomen en tuinen. Je ziet dat het steeds meer licht begint te worden rondom de huizen. Ook de winkels liggen al tijdig vol met Kerstartikelen dat wijst op het feest dat komende is. Zoveel mensen er zijn, zoveel manieren om het kerstfeest kleur en inhoud te geven, en dat is natuurlijk ook heel goed.

Maar ieder jaar vraag ik me af: blijven we dichtbij de kern van het gebeuren. Het begint ieder jaar na de zomervakantie. De discussie rond Sinterklaas en zijn hulpen. Is het niet de kleur, dan wel het kruis op de mijter van St. Nicolaas. Wat is de kern van dit feest? Ik dacht een kinderfeest….

En kerstmis. Ook hier beginnen de discussies over de grootte van de oren van het kindeke dat in de kribbe ligt of welke kerststal de mooiste of de lelijkste is. Maar wat is de kern van dit feest. Voor hen die kunnen geloven heeft het kerstfeest alles te maken met de Geboorte van Jezus. God zelf die de mensen zo lief heeft dat hij Zijn Zoon naar de aarde stuurt en de gedaante van een kind aanneemt. God zelf die onder ons mensen komt wonen. Maar ook hier zien we dat dit niet begrepen wordt. Het hout van de kribbe (voerbak) is al een verwijzing naar het hout waaraan dezelfde volwassen geworden Jezus aan vast gehangen wordt. En de geschenken van Goud, wierook en mirre wijzen al op zijn lijden en dood. Met het Kerstfeest mogen we Gods liefde vieren en de onderlinge liefde van mensen. Door zijn geboorte, lijden en dood, maar nog meer zijn verrijzenis heeft God laten zien dat hij tot het uiterste van mensen blijft houden. De kern van het kerstfeest is meer dan een kerstboom, de oren van Jezus in de kerststal of welke diner we op tafel zetten. Het kerstfeest heeft een rijke inhoud dat ons mensen zelf aan het denken mag zetten. Ik wens ons allen toe dat het kerstfeest niet alleen een feest mag zijn van de buitenkant, maar nog veel meer van de binnenkant. Dat wij proberen te doen wat Hij ons heeft voorgedaan: God en elkaar liefhebben….en dat is een opdracht waar we een leven lang aan mogen werken.

In deze geest wensen de pastores van de Willibrord parochie u een Zalig Kerstfeest en een Gezegend Nieuwjaar.

Diaken Bas Leijtens

Aankondiging

Komt er ooit een eind
aan ’t eindeloze wachten
op stilte, op leven
in een vredevolle tijd?

Komt er ooit een eind
aan het vreugdeloze zoeken
naar een Woord
dat iedereen bevrijdt?

Misschien
als wij opnieuw beginnen
bij het verlangen
naar een Kind…

ontstaat een kans,
bloeit er ’n roos
open, die ons in heilige liefde bindt.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox