De modeshow van ouderen met dementie in de Paterskerk. Links op de foto Teun Toebes.).
De modeshow van ouderen met dementie in de Paterskerk. Links op de foto Teun Toebes.). Marijke Krekels

Human Forever Festival over dementie

Algemeen 182 keer gelezen

REGIO -  Summa Zorg & Welzijn in Eindhoven houdt woensdag 25 mei voor het eerst het Human Forever Festival. Als ondertitel is gekozen voor ‘Oog voor mensen met dementie’. Deze ziekte staat dan ook centraal tijdens het evenement.

Voor Summa Zorg & Welzijn is het een logische stap om het festival te organiseren. Directeur Katinka van Garderen: “Het is een ingrijpende ziekte waar in de toekomst steeds meer mensen mee te maken krijgen. Omdat wij de zorgverleners van de toekomst opleiden, vinden wij het belangrijk om aandacht aan dit onderwerp te besteden.”

Het is niet de eerste keer dat Summa Zorg & Welzijn bij dementie stilstaat. Zo gaf Teun Toebes uit Best in april college over de ziekte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Toebes ook een belangrijke rol heeft tijdens het Human Forever Festival.

Programma

In het schoolgebouw aan de Willem de Rijkelaan in Eindhoven is tussen 12.00 en 17.00 uur een uitgebreid programma. Het programma op het hoofdpodium in de centrale aula bevat naast meerdere inspiratiesessies van Teun Toebes ook enkele paneldiscussies. Daarbij komen onder meer de thema’s ‘Verbinden van generaties’, ‘Veiligheid of vrijheid’ en ‘Langer thuis, wat vraagt dat’ aan de orde. De presentatie op het hoofdpodium is in handen van Mike Weerts.

Bovendien is er tijdens de Human Forever Festival een reeks workshops, staat een silent disco op het programma, worden in de theaterzaal filmfragmenten gedraaid en kan elders in het gebouw onder meer een dementiespel worden gespeeld. 

Alzheimer Nederland

Tijdens het festival wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen het Summa College en Alzheimer Nederland getekend. Vanaf september wordt het Alzheimer Café in de school gehouden. Het biedt studenten de mogelijkheid om ervaring op te doen. Thea van den Hurk-Sturme van het Alzheimercafé Eindhoven Zuidoost-Brabant is blij met de nieuwe plek. Ze noemt Summa Zorg & Welzijn een ‘mooie, laagdrempelige locatie’.

Openingen

Tijdens het Human Forever Festival worden ook het zogeheten ‘Viedome Experience Center’ en Summa in de Wijk geopend. Het Nuenense bedrijf Mextal heeft binnen de school een Viedome zorgcentrale en zorgwoning met domotica ingericht. 
(Domotica is het toepassen van elektronica in huis om het leven in huis ‘makkelijker’ te maken zodat ouderen of mensen met een handicap langer zelfredzaam kunnen blijven, red.)

Teun Toebes

Teun Toebes uit Best komt uit een gezin waarin zorg een grote plek innam. Dat hij HBO-verpleegkunde ging studeren was geen verrassing. Dat hij zich zou gaan inzetten voor mensen was dat wel. Teun werd bekend omdat hij ging ‘samenwonen’ op een gesloten afdeling in een verpleeghuis voor ouderen met dementie. Over zijn ervaringen schreef hij het boek VerpleegThuis. Hij is de Teun van de  stichting sTeun en toeverlaat . Toebes verschijnt vaak in de media en wordt gezien als een inspirerend gezicht van de dementiezorg in Europa. Voor zijn werk en initiatieven heeft Toebes diverse prijzen gewonnen en daarmee wordt Teun gesterkt in zijn missie om de dementiezorg wereldwijd menselijker te maken. 

Modeshow

Vorig jaar organiseerde hij een modeshow van ouderen met dementie. Dit evenement vond plaats in de Paterskerk in Eindhoven. Studenten van Summa Fashion hebben een bijdrage geleverd aan het ontwerp van de kleding.

Uit de krant