Toots en Freek van den Eijnde bij de bijenkasten.
Toots en Freek van den Eijnde bij de bijenkasten. Noortje de Vries

Toots weet alles over bijen

Algemeen 268 keer gelezen

AALST -  Als je aan een huisdier denkt dan denk je vaak aan een hond, kat of konijn. Maar er zijn ook nog heel andere dieren die we als huisdier kunnen houden. We zijn opzoek gegaan of er ook bijzondere dieren bij ons in het dorp wonen. Zo kwamen we bij Toots en Freek. Zij zorgen voor bijen en volgen een cursus om imker te worden.

door: Noortje de Vries

Bijen houden is niet iets wat je van een kind zou verwachten maar dat geldt niet voor Toots van den Eijnde. Het imkerbloed zit al bijna 100 jaar in de familie en dus ook bij hem. Al bijna 100 jaar om precies te zijn. De vader van Toots, Freek van den Eijnde volgt momenteel een cursus om imker te worden. Freek: “Het begon allemaal bij mijn vader. Hij ging imkeren vanuit pure interesse en kwam erachter dat zijn schoonvader ook imker was. Ik merkte zelf dat ik meer interesse kreeg naarmate ik ouder werd en zag hoe belangrijk de bij is.” De familie heeft op een geheime plek in Aalst een plek om te imkeren. “Deze is al generaties in de familie”, vertelt Freek. Toots loopt zelfverzekerd naar de kisten waar normaal de bijen in zitten. “Volgens mij zit er nu niks in”, vertelt de jonge Aalstenaar terwijl hij op de grond voorzichtig een dode bij pakt en meteen de anatomie van het beestje uitlegt. “Kijk, dit is een werkster want deze is klein. De bij bestaat uit drie onderdelen. Ze hebben vijf ogen en de haartjes zorgen ervoor dat het stuifmeel erop blijft plakken.”

Imker

Vader Freek volgt een cursus om officieel imker te worden. “Het begin was heel theoretisch maar in de lente begonnen we met het praktische gedeelte. Nu mogen we met een bijenvolkje werken en kijken hoe zij zich gedragen.” Ondanks zijn grote enthousiasme mocht Toots niet mee naar de cursus. “Ze vonden hem te jong”, vertelt vader Freek. “Ik heb ze toch een paar keer zover kunnen krijgen dat hij mee mocht. We maken we al het huiswerk samen. Dus hij leert alsnog heel erg veel. Ik leer ook veel van hem omdat hij veel boeken over bijen leest.” Toots weet veel veel; hoe ze navigeren, hoelang ze leven en hoe de imker de honing haalt. Het leukste aan het beestje vindt hij het zoemen en hoe ze als groep van bloem naar bloem vliegen om nectar en stuifmeel te halen. “Dat is heel belangrijk want als de bijen verdwijnen dan worden veel spullen in de supermarkt ook duurder.” Toots heeft daarom nog een laatste belangrijke tip voor iedereen: “Zaai een klein zakje met wilde bloemen in de tuin, dan zijn alle bijensoorten geholpen!”

Uit de krant