De rakustook was een leuke afsluiting van het seizoen. In september beginnen de nieuwe cursussen weer.
De rakustook was een leuke afsluiting van het seizoen. In september beginnen de nieuwe cursussen weer.

‘Rakustook’ sluit keramieklessen af

Algemeen 507 keer gelezen

WAALRE -  Dit jaar konden de keramieklessen van Volksuniversiteit Waalre in het Klooster weer afgesloten worden met een rakustook. De keramiekgroepen hebben deze Japanse stooktechniek weer toe kunnen passen in de mooie tuin van een van de cursisten. 

Normaal gesproken wordt keramiek gestookt in een oven die tussen de 1000 en 1300 graden is en er pas uitgehaald als deze weer tot onder de 100 graden is afgekoeld. Bij de Japanse rakustook wordt de oven opgestookt tot circa 1000 graden en wordt het werkstuk direct met een tang uit de hete oven gehaald en in het zaagsel geplaatst. Door de temperatuurschok komen er scheurtjes in het glazuur waardoor een craquelé in de glazuurhuid ontstaat wat typisch is voor raku. Waar geen glazuur op de scherf zit, blakert de scherf zwart vanwege het zaagsel dat in brand vliegt. Daarnaast kan een glazuur dat koperoxide bevat omslaan van groen naar roodkoper. Een bijzondere manier van stoken dat voor verrassende resultaten kan zorgen. De dikte van het glazuur, de duur van de temperatuurschok, weersinvloeden, de soort zaagsel en de vlam om het werkstuk spelen een rol. 

De rakustook is van oudsher verbonden met de theeceremonie. In Japan stonden de makers van de rakutheekommen in hoog aanzien. De theekommen werden gemaakt voorafgaand aan de theeceremonie en direct gebruikt.

De werkstukken van de cursisten varieerden van mens- en dierfiguren tot kandelaars en enorme vaasvormen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant