Simone Atangana Bekono tijdens de presentatie van het Brabants Boek Present (Foto: William van der Voort)
Simone Atangana Bekono tijdens de presentatie van het Brabants Boek Present (Foto: William van der Voort)

Schrijfster Brabants Boek Present bekend

Algemeen 301 keer gelezen

BRABANT - Simone Atangana Bekono schrijft het Brabants Boek Present 2022, zo is bekendgemaakt. Tussen 3 en 11 september 2022 krijgen lezers die in de deelnemende Brabantse boekhandels voor minimaal 12,50 euro boeken aanschaffen de novelle ‘Zo hoog de zon stond’ aangeboden.

Simone Atangana Bekono (1991) debuteerde overrompelend met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017). De Volkskrant riep haar uit tot literaire talent van 2020 én 2021. De roman Confrontaties (2020) haalde de shortlist van de Libris Litertuurprijs en werd bekroond met de Hebban Debuutprijs en de prijs Beste Boek voor Jongeren.

“Simone Atangana Bekono is ook dichter; zij weet de taal van de jongeren te gebruiken om een niet gemakkelijk thema als racisme gevoelsmatig te verwoorden”, aldus Onno Luske, Commissie Brabants Boek Present 2022. 

Zo hoog de zon stond

In het Brabants Boek Present van dit jaar, schrijft Simone Atangana Bekono over twee jeugdvriendinnen die elkaar na jaren weer ontmoeten en daarbij loopt de spanning hoog op. Het boek is geïnspireerd door het genre Southern Gothic, waarvoor de schrijfster een fascinatie heeft. Het Brabant Boek Present zal worden uitgegeven door Uitgeverij de Arbeiderspers.

Brabant Boek Present

Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle te schrijven. Dit Brabants Boek Present wordt in de eerste week van september cadeau gedaan aan de bezoekers van boekhandels in Noord-Brabant bij besteding van minimaal €12,50 aan boeken. 
Inmiddels hebben bijna alle boekhandels uit de provincie zich aangesloten bij dit initiatief.

Over het boek

Als kunstenares Sonny in de zomer naar haar geboortedorp terugkeert om aan een fotoreeks te werken, nodigt basisschoolvriendin Myrthe haar uit om samen op haar ouderlijk huis te passen. In villa In ’t huuske, waar ramen met afstandsbedieningen opengaan en een virtuele assistent antwoord geeft op al je vragen, schuilen ze voor de hittegolf die het land teistert. De vraag is of het buiten aangenamer is dan binnen in de huiveringwekkende koelte. Langzaam raakt Sonny de grip op de realiteit kwijt, door de vele wijn, de slapeloze zomernachten, Myrthe’s onvoorspelbare gedrag en die unheimische villa die een eigen wil lijkt te hebben en weigert Sonny te laten vertrekken.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt bouwen met dit present door aan een literaire traditie in de provincie.  

Southern Gothic

Southern Gothic is een artistiek subgenre van fictie, countrymuziek, film en televisie dat sterk beïnvloed is door de zogenaamde gothic elementen en het Amerikaanse Zuiden. Gemeenschappelijke thema’s van Southern Gothic zijn onder meer het schrijven van verhalen over onvolmaakte, verontrustende of excentrieke personages die mogelijk betrokken zijn bij hoodoo (een vorm van magie),  vervallen huizen en verlaten gemeenschappen, groteske situaties en andere sinistere gebeurtenissen die verband houden met of voortvloeien uit armoede, vervreemding, misdaad , of geweld.  

Films

Bekende films in dit genre zijn onder andere To kill a mockingbird uit 1962, Nocturnal Animals uit 2016  en The devil all the time uit 2020. 
Bekende schrijvers zijn onder andere Anne Rice, het vroegere werk van Truman Capote, Edgar Allen Poe en Charlaine Harris.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant