Teun en Inge, een echtpaar dat buurtbewoners verbindt. (Foto: Connie Sinteur)
Teun en Inge, een echtpaar dat buurtbewoners verbindt. (Foto: Connie Sinteur) Connie Sinteur

‘Tafelen bij Teun’ verbindt de buurt

Algemeen 364 keer gelezen

WAALRE -  Teun en Inge wonen zo’n 16 jaar in de Ericalaan. Er staan maar 26 huizen. Toch kenden de bewoners elkaar niet zo goed. Dat viel het echtpaar ook op. Om dat te veranderen, besloot Inge een paar jaar geleden op het veldje aan de overkant van de straat een nieuwjaarstreffen te organiseren, met glühwein en erwtensoep. 

door Wilma Stofmeel

Zo leerden de buurtbewoners elkaar kennen. Vanaf die dag groette iedereen elkaar. Jaarlijks is er een barbecue met een spel en zelfs een prijsuitreiking. September vorig jaar ging Teun met pensioen, dat zette hem aan het denken; wat ga ik met mijn vrije tijd doen. Uiteindelijk hoefde hij er niet lang over na te denken, want zijn grootste hobby is koken. Zo ontstond het idee Tafelen bij Teun, waarbij buurtbewoners eens in de zes weken zijn uitgenodigd om, voor een kleine bijdrage, bij Teun en Inge aan tafel aan te schuiven. Het was meteen een groot succes is wat Teun en Inge graag willen delen; misschien zijn er in andere straten ook kook hobbyisten die zoiets willen opstarten.

Kookcursussen

Als enthousiaste kookfanaat nam Teun op verre reizen regelmatig deel aan een kookcursus in Bali, Java, Sri Lanka, maar ook dicht bij huis in Het Klooster. Teun: “Ik heb veel ideeën opgedaan bij die cursussen en er veel vaardigheid door gekregen. Tijdens een cursus op Sri Lanka vroeg ik om een mes. Dat was heel bot, maar toen de kok zag hoe ik er mee aan de slag ging, ruilde hij het om tegen een vlijmscherp mes. Ik heb ondertussen veel kookboeken en haal daar mijn inspiratie uit voor de etentjes die we geven. Het is nooit een probleem wat jij mij als cadeau kunt geven, ik ben altijd blij met een kookboek. Ik bedenk een thema voor het etentje en doe de boodschappen. Daarvoor loop ik de markten met plezier af. Het koken kost me wel veel pleisters, in de haast wil ik me nog wel eens snijden.”

Zes weken

Eens in de zes weken krijgen de buurtbewoners een flyer in de bus met de uitnodiging om aan te schuiven en wat er op het menu staat. Teun kookt, Inge ontvangt de gasten, serveert uit, verzorgt de drankjes en ruimt af. Inge: “We willen onze gasten het gevoel geven echt uit eten te zijn. Sommige ouderen komen al in geen tijden meer in een restaurant en zitten dan ook volop te genieten. Als het nodig is regelen jongere buurtbewoners dat de ouderen worden gebracht. De leeftijden variëren van 40 tot 90 jaar, maar 60+ heeft de overhand. Een gast kan niet meer eten, hij komt ‘s middag de aardappels schillen en ‘s avonds drinkt hij een kopje koffie mee, zo hoort hij er toch bij. Het is zo leuk om te zien hoe de avond zich ontwikkelt. Bij binnenkomst is iedereen nog wat stilletjes, maar gaande de avond worden de gesprekken steeds geanimeerder.”
Teun en Inge hebben het aantal gasten vastgesteld op 10. De regel is wie het eerst komt, het eerst maalt. Maar er zijn gasten die regelmatig meedoen en hun plaatsje af willen staan aan een ander, zodat iedereen de kans krijgt een keer aan te schuiven. Inge: “De tafelaankleding moet voor mij perfect zijn. We kwamen bestek tekort, dat hebben we aangevuld met bestek dat er zoveel mogelijk op lijkt. De stoelen die we hadden waren niet geschikt voor oudere mensen, daar hebben we andere, via Marktplaats voor gevonden. Het moet er gelikt uitzien. We leggen regelmatig een ander tafelkleed op tafel, dat krijgt veel belangstelling en roept vragen op over waar het vandaan komt. Een van onze buurtbewoners maakt iedere keer een lied over Teun en mij, het wordt altijd een gezellige boel.”

Ben jij ook een kookhobbyist, wil je in jouw straat ook een Tafelen bij…. Organiseren en zou je daarover meer willen weten? Mail dan naar teunsiersema@hotmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant