Logo weekbladdeschakel.nl


Foto: Theo van Sambeek

Boerenbruiloft 2

Eerst lijkt de Boerenbruiloft nog héél ver, dan ineens ben je in 'ondertrouw'. Trouwen voor de 'onecht' is nog best een serieuze zaak. En er valt nog zeker zoveel te plannen en te organiseren als bij een échte bruiloft. Allereerst hadden we een fotosessie voor de foto op de uitnodigingskaart. Gewoonlijk krijgt een bruidspaar de fotosessie nádat ze in de echt zijn verbonden, maar het boerenbruidspaar laat zich van tevoren al in vol ornaat zien. Verder moet je veel beslissingen nemen. Hoe moet de uitnodiging er uit zien, wat voor tekst komt er in te staan. Hoe laat is de receptie en wat voor programma bieden we tijdens de carnaval. Dat is nog niet zo simpel want het moet in Aalster dialect worden geschreven. Dan volgt een gesprek met de ambtenaar van de Boerenstand, die vervolgens heel je doopceel licht. Stilletjes aan valt er heel wat over ons leven te vertellen en dat komt straks bij de trouwplechtigheid allemaal op een humoristische manier voorbij. Grappig eigenlijk. Toen we in het echt trouwden was dat niet zo uitgebreid. We trouwden in Eindhoven voor de wet op een woensdagmiddag. Dat was toentertijd gratis, maar dan was er geen praatje voor het bruidspaar. De ceremonie was kort en krachtig. Er zou ook niet zoveel te vertellen zijn als nu, we waren nog zo jong en groen. De prachtige en heel persoonlijke huwelijksmis, een paar weken later, vonden we veel belangrijker.

Ondertussen zijn we officieel aan de leden van de Boerenbruiloft voorgesteld. We werden hartelijk ontvangen en voelden ons een beetje het koninklijk paar, een praatje hier, een handje daar. Al die mensen die een taak hebben in het hele gebeuren vertelden er graag over. Als Boerenbruidspaar hoeven wij niets te regelen rondom de ceremonie, dat wordt allemaal voor ons gedaan. We moeten het gewoon over ons heen laten komen. We hebben wel als bruidspaar een thema voor de carnavalsoptocht bedacht. In de optocht toont de bruidegom zijn bruid aan de inwoners van Waalre en dan wil je natuurlijk leuk voor de dag komen. Op deze kennismakingsmiddag zetten we onze ideeën uiteen. Mijn 'aanstaande' had zich goed voorbereid en zelfs een maquette gemaakte die tot de verbeelding spreekt. Het enthousiasme is groot en er meldden zich veel leden aan om het thema samen te kunnen realiseren. Als intermezzo had ik nog een boerendans van internet geplukt die ik met de aanwezigen instudeerde. Al bij al was het een hele gezellige middag.

Bij carnavalsvereniging De Baltrappers hebben we als aanstaand Boerenbruidspaar podiumervaring opgedaan toen we de prinsenwisseling bezochten, want die bezoeken horen er ook bij. We werden het podium opgeroepen. Nou ben ik meestal wel goed van de tongriem gesneden als ik een praatje moet houden, maar dat wil ik wel altijd graag goed kunnen voorbereiden. Dan is het heel fijn dat mijn lief wel gemakkelijk een praatje uit zijn mouw schud. En dat ook nog in dialect, want dat hoort zo. We kregen onze eerste onderscheiding, terwijl we als bruidspaar nog niets speciaals hebben gedaan en hebben er steeds meer plezier in. Dit Boerenbruidspaar komt al aardig in de carnavalsstemming.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox