Jo Claessen is op maandagavond bij zijn kookclub te vinden. (Foto: Connie Sinteur).
Jo Claessen is op maandagavond bij zijn kookclub te vinden. (Foto: Connie Sinteur).

Wie is de persoon achter de lijsttrekker: Jo Claessen - Gelegenheidskok én lijsttrekker van AWB

Algemeen 689 keer gelezen

WAALRE -  In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart, zet De Schakel alle zeven lijsttrekkers van de lokale politieke partijen extra in beeld. En deze keer niet over hun partij en programma’s maar ‘wie is de persoon achter de lijsttrekker’?

door Wilma Stofmeel

In 1950 zag Jo Claessen het levenslicht in Tegelen. Hij wroette graag in de grond en was meestal te vinden in de grote fruitboomgaard of de moestuin achter het ouderlijk huis. Na de middelbare school volgde Claessen een deeltijdopleiding aan de Bestuursschool in Roermond en daarna de hbo-opleiding bestuurskunde in Tilburg. Hij begon zijn werkzame loopbaan in het gemeentehuis van Tegelen, bij Algemene zaken bestemmingsplannen en Algemene Plaatselijke verordeningen. Op zijn 21e verhuisde hij naar de gemeente Waalre. Hij is getrouwd, heeft twee zoons en is de trotse opa van 2 kleinzoons van 7 en 10 jaar.

Huwelijk

Claessen: “Ik zat eerst in een kosthuis, tot ik Nel ontmoette en met haar trouwde. Het beviel me hier in Waalre wel, het lijkt veel op de Limburgse mentaliteit, alleen carnaval wordt anders gevierd. We sloten ons aan bij buurtvereniging Wolderse Hoeve, een hele actieve vereniging. Er werd veel samen georganiseerd onder andere buurtvoetbal. Tot corona uitbrak hadden we een volleybalclubje. Ik ga nu veel wandelen. Jammer genoeg bestaat de buurtvereniging niet meer. Er was verloop, mensen verhuisden en iedereen heeft tegenwoordig een volle agenda.”

Koken en schilderen

Claessen volgde bij Centrum voor de Kunsten in Eindhoven les in aquarelleren. Bij VU de Draaikolk in de Hofnar stapte hij over op olieverf. Zijn stijl is abstract met veelal primaire kleuren. Op maandagavond kun je hem meestal bij Les Chevaliers de la cuisine vinden. “Ik ben secretaris bij Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden, daar zat iemand in het bestuur die nog mannen zocht voor de kookclub. Ik doe dit nu bijna 10 jaar. We krijgen les van professionele kok Frans Daems en zijn met 15 mannen. In groepjes van 3 of 4 bereiden we het menu en eten het samen, bij een glas wijn op. De recepten zijn best ingewikkeld, als het nodig is kan ik me goed redden. Soms maak ik thuis een voorgerecht of soep, maar Nel is een hele goede kok die zelf graag kookt. De kleinkinderen, de Kookacademie en werken in onze tuin zijn voorlopig mijn grootste hobby’s. ”

Vroegpensioen

Op zijn 62e ging Claessen met vroegpensioen. “Ik dacht te kunnen gaan genieten van mijn vrije tijd en weer meer te gaan schilderen. Toen werd ik in 2014 benaderd om de politiek in te gaan. Ik was de laatste 10 jaar raadgriffier bij de gemeente en veel raadsvergaderingen meegemaakt. Nu was ik benieuwd hoe het ‘aan de andere kant van de tafel’ zou zijn en werd lid van AWB. Bij de daaropvolgende verkiezing werd ik lijsttrekker en fractievoorzitter. Na 8 jaar zit je termijn er eigenlijk op, maar er zijn nog geen nieuwe kandidaten. 2 Nieuwe leden hebben een cursus ‘Politiek actief’ gevolgd, misschien schuiven ze straks door en vernieuwt onze fractie. In de raad bevechten we soms elkaars standpunt, maar na afloop drinken we samen een borrel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant