In Utrecht begon Janpeter Hazelaar's  interesse voor kunst uit andere culturen. (Foto: Noortje de Vries).
In Utrecht begon Janpeter Hazelaar's interesse voor kunst uit andere culturen. (Foto: Noortje de Vries).

Wie is de persoon achter de lijsttrekker: Janpeter Hazelaar: Muziekgenieter en lijsttrekker voor PvdA

Algemeen 542 keer gelezen

WAALRE - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart, zet De Schakel alle zeven lijsttrekkers van de lokale politieke partijen extra in beeld. En deze keer niet over hun partij en programma’s maar ‘wie is de persoon achter de lijsttrekker’?

Door Noortje de Vries

Na een lange drukke dag komt Janpeter Hazelaar (64) het beste tot rust met Afrikaanse en westerse symfonische rockmuziek. De interesse voor deze wereldse muziek heeft de Utrechter te danken aan de buurt waar hij opgroeide. “Ik woonde in een vrij nette buurt in Utrecht waar mensen van verschillende afkomst woonden. Ik kwam vaak bij Molukse en Indonesische gezinnen thuis en leerde zo hun cultuur kennen.” Daar begon onder andere Janpeters interesse voor kunst uit andere culturen. “Ik vind de authenticiteit, de natuurlijke uitstraling maar ook de mystiek van de kunst heel mooi.” Ook leerde Janpeter wereldse muziek kennen, een muziekstijl waar hij tot de dag van vandaag nog veel naar luistert. “Oezbekistaanse muziek vind ik heel mooi. De taal is niet te verstaan, maar de sfeer in de muziek geeft altijd een boodschap van verbondenheid en strijd.”

Opleiding

Janpeter rondde op het Grafisch Lyceum Utrecht zijn middelbare school en mbo af. “Ik was als kind altijd heel creatief en ik tekende veel. Ik wilde eigenlijk kunstenaar worden, maar dat vonden mijn ouders maar niks. Toen heb ik op het Grafisch Lyceum Utrecht zowel de economische administratie-opleiding als de esthetische grafisch-opleiding gevolgd.” 

Tijdens zijn studententijd stond muziek centraal. Hij werkte als hulpverkoper bij Muziek Staffhorst, vond uiteindelijk zijn baan in verschillende muziek gerelateerde reclamebureaus. Elke uitdaging ging Janpeter aan, een sprong in het diepe heeft hij nooit eng gevonden en zo kwam hij via die weg in Groningen terecht. “Mijn toen nog vriendin, nu vrouw, en ik vonden het destijds niet erg om daar naartoe te verhuizen. Maar zij kon haar draai uiteindelijk niet vinden in het noorden en toen besloten we om het dan maar te proberen in Eindhoven. Zo zijn we uiteindelijk in een appartement in Waalre terecht gekomen omdat er in Eindhoven niks was.”

Familie

Sinds dat moment in 1990, zijn Janpeter en zijn vrouw niet meer uit het dorp weg gegaan. Toen hun zoon in 1994 geboren werd was het appartement te klein en verhuisde ze naar een huis in Aalst. De politieke activiteit voor PvdA in Waalre heeft hij voornamelijk te danken aan zijn vrouw. “Toen wij hier kwamen wonen werd zij lid van de PvdA Waalre en was zij daar zeer actief. Later in 2005 werd mij gevraagd of ik dat ook interessant zou vinden. Toen heb ik de campagne voor die verkiezingen vorm gegeven en werd ik wethouder. Dat ben ik geweest van 2006 tot 2010.” 

Na die tijd heeft Janpeter een stap terug gedaan in de politiek. In 2021 overleed zijn vrouw na een ziekbed en bleef Janpeter alleen in Aalst achter. “Onze zoon is nu 27, leraar op een basisschool in Eindhoven, en woont in Waalre waardoor we doen nog vaak dingen samen doen. We gaan regelmatig naar PSV, komen spontaan bij elkaar op de koffie en eten regelmatig samen. We hebben de afgelopen tijd echt wel veel steun aan elkaar gehad.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant