Floris Schoots rolde eigenlijk bij toeval de D66-afdeling Waalre in. (Foto: Noortje de Vries)
Floris Schoots rolde eigenlijk bij toeval de D66-afdeling Waalre in. (Foto: Noortje de Vries)

Wie is de persoon achter de lijsttrekker: Floris Schoots - PSV fan én lijsttrekker voor D66

Algemeen 950 keer gelezen

WAALRE -  In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart, zet De Schakel alle zeven lijsttrekkers van de lokale politieke partijen extra in beeld. En deze keer niet over hun partij en programma’s maar ‘wie is de persoon achter de lijsttrekker’?

Door Noortje de Vries

Floris Schoots (41) woont samen met zijn vriendin Anoek, dochter Sophie en zoon Pepijn in Aalst-Waalre. “Ik had het niet verwacht, maar wonen in een dorp bevalt mij prima”, vertelt Floris. De geboren en getogen Eindhovenaar verhuisde dertien jaar geleden geheel onverwachts van de bruisende stad naar ons rustige dorp. “We waren eigenlijk op zoek naar een huis in Eindhoven, maar kwamen toevallig bij een huis in Aalst terecht. Ik was een echt stadsmens en had niet heel veel met dorpen. Maar ik voel mij nu echt thuis.” Volgens Floris lijkt een dorp namelijk heel veel op een stad. “Je hebt hier alles wat je nodig hebt. Maar een voordeel is de oplettendheid van buurtbewoners. Iedereen kijkt naar elkaar om. En de rust vind ik toch ook wel heel erg fijn tegenwoordig.”

In 2005 rondde Floris de hbo-opleiding Vastgoed Ontwikkeling en Makelaardij af. Hij ging aan de slag bij Lage Landen in de sales support. Nu werkt hij bij Modis, een engineeringsbureau, waar hij manager is op de afdeling waar machines ontwikkeld worden. Binnenkort stapt hij over naar Simac in Veldhoven, eenzelfde bedrijf maar dan regionaal gericht.

PSV-fan

Al 25 jaar heeft Floris een seizoenskaart. Als er een thuiswedstrijd gespeeld wordt, kan je er vergif op innemen dat Floris op zijn staanplaats te vinden is. “Nee, geen zitplaats op de tribune. Zo’n wedstrijd is het beste te zien zo dicht mogelijk bij het veld”, verzekert Floris. “Ik kom al jaren in een vast vak waar iedereen elkaar kent. Tijdens de wedstrijd wordt er gezongen en roepen we naar de tegenstander.” 

In het vak heeft Floris een bijnaam. Hij wordt namelijk ‘De Burgemeester’ genoemd. “De mensen die daar te vinden zijn hebben niet heel veel met politiek. Ze kennen voornamelijk de term burgemeester, dus zo ben ik aan mijn bijnaam gekomen.” Naast zijn grote liefde voor PSV vindt Floris het ook leuk om aan zijn huis te werken. “We hebben door de jaren heen veel verbouwd. Daar kan ik veel voldoening uithalen.” Daarnaast probeert hij ook wekelijks op de mountainbike te klimmen. “Je kan geweldig mooi mountainbiken hier. Ik vind het geweldig om samen met de kinderen een stuk te fietsen.”

Politieke achtergrond

Zijn politieke hart begon al jong te kloppen. Zijn moeder was vroeger actief in de Eindhovense PvdA. “Als zij dan een campagneposter ophing van de PvdA, hing ik er eentje van D66 ernaast. Maar we konden altijd gewoon door een deur.” Verder zat hij in commissies en besturen van verschillende groepen en verenigingen. “Ik ben een zeer betrokken persoon en vindt het gezellig om over dingen te discussiëren. Dan rol je ook snel in de politieke wereld.” 

Maar ondanks dat, was zijn komst als politicus bij D66 eigenlijk niet gepland. “Ik was aanwezig bij een discussieavond over de bezuinigingen in de sport in Waalre. Ik was daar om mijn stem te laten horen en zo kwam van het een het ander. Ze zagen potentie en hebben mij nooit meer losgelaten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant