Daan Damen studeerde Technische Natuurkunde, houdt van sport en speelt piano. (Foto: Noortje de Vries)
Daan Damen studeerde Technische Natuurkunde, houdt van sport en speelt piano. (Foto: Noortje de Vries)

Wie is de persoon achter de lijsttrekker: Daan Damen: pianist, sportman én lijsttrekker VVD

Algemeen 846 keer gelezen

WAALRE - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart, zet De Schakel alle zeven lijsttrekkers van de lokale politieke partijen extra in beeld. En deze keer niet over hun partij en programma’s maar ‘wie is de persoon achter de lijsttrekker’?

Door Noortje de Vries

Een rasechte Aalstenaar is Daan Damen. In 1976 geboren in een ziekenhuis in Eindhoven, maar snel weer met zijn ouders terug naar huis gegaan in Waalre. Daar groeide hij op, ging hij in zijn basisschooltijd naar de Bonkelaar (nu Drijfveer) en zijn middelbare school was het St. Joriscollege. “Ik ben altijd wel in de buurt gebleven”, vertelt Daan Damen. 

“Mijn studie was in Eindhoven op de TU/e waar ik vanaf 1993 technische natuurkunde heb gestudeerd. Daar kwam ik voor de eerste keer in aanraking met de politiek en was ik twee jaar lid van de JOVD.” Echter, toen Daan Damen in 1998 voor een half jaar naar Amerika verhuisde kwam er een pauze in zijn politieke inspanningen. “Ik had toen andere dingen die ik interessanter vond net zoals vele studenten in hun studerende jaren.” Daan bleef in Eindhoven wonen, startte in 2001 zijn baan bij Philips IPNS waar hij zich voornamelijk bezighield met intellectuele eigendommen. In 2005 leerde hij zijn vriendin leren kennen en in 2010 hebben ze een woning op de kop getikt in Aalst. Sindsdien zijn ze weer terug in het dorp en hebben ze een zoon Lars (8) die net als Daan een geboren en getogen Aalstenaar is.

Sportief

Naast zijn drukke werkleven is Daan is een zeer sportieve man. Vroeger speelde hij hockey bij EMHC (nu Oranje-Rood) en tenniste. Tegenwoordig kun je hem vinden in het zwembad, op de golfbaan en hardlopend op straat. “Maar niet allemaal tegelijkertijd hoor”, verzekert Daan. “In de zomer vind ik het lekker om baantjes te zwemmen en tijdens corona kon je niet veel dus toen ben ik meer gaan hardlopen.”
Naast deze sportieve kant heeft hij ook nog een muzikale kant. Zo speelt Daan al sinds zijn jeugd piano. “Ik vind vooral de klassieke muziek heel mooi. De piano die bij ons thuis staat is mij ook heel dierbaar. Het is een Steinway uit 1924. Het was de lespiano die mijn pianodocent uit Eindhoven gebruikte. Toen haar vader in 2000 overleed erfde ze zijn vleugel waardoor ze ruimte te kort kwam. Ze bood mij toen deze piano aan en staat hij hier in huis.”

Gemeenteraad

Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zit Daan in de raad. “Dat was eigenlijk helemaal niet het plan. Ik werd gevraagd door een collega van Philips die zich bezighield met de VVD in de omgeving Eindhoven of ik interesse had om mij sterk te maken voor Waalre. Dat wilde ik wel, maar dan wel onderaan de lijst om even te kijken hoe het allemaal in elkaar zat. Onze zoon was pas drie en daar hadden we onze handen aan vol. Ik wilde daarom niet meteen al een hoge functie.” Maar die gewenste laatste plek werd voor Daan de vierde op de lijst en hij belandde meteen in de raad na de verkiezingsuitslag. Nu, vier jaar later, heeft hij meer vrije tijd om zich bezig te houden met politiek en kijkt hij met veel vertrouwen en goede moed naar de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant