Staand v.l.n.r.: Michiel, Lukas, Mayke, Yvonne, Floor en Jaap. Zittend v.l.n.r. Erika en Connie van team de Walkie Talkies. (Foto: Connie Sinteur)
Staand v.l.n.r.: Michiel, Lukas, Mayke, Yvonne, Floor en Jaap. Zittend v.l.n.r. Erika en Connie van team de Walkie Talkies. (Foto: Connie Sinteur)

Met kaart en kompas naar het Laatste Avondmaal

Algemeen 80 keer gelezen

WAALRE - Als de briefing wordt geopend met ‘Heeft iedereen zijn bonneke ingeleverd voor het Laatste Avondmaal?’ en één team zelfs verkleed is als nonnen, dan is het al duidelijk dat de Woudlopers Oríëntatie Run (WOR) geen gewone hardloopwedstrijd is. 

Door Connie Sinteur

Vier teams uit Waalre staan op zaterdag 15 januari aan de start. De teams bestaan uit duo’s met én zonder ervaring, doorgewinterde hardlopers en stevige doorstappers. De grote gemene deler is het genieten van speuren en puzzelen in de buitenlucht en niet opzien tegen een zoektocht van zes uur. In de voorbereiding is niet alleen geoefend met kaart en kompas, maar zijn ook ‘alle mirakels, de vlucht naar Egypte en de tien geboden’ bestudeerd, want dat kan zomaar van pas komen.
De WOR is een run met ludieke inslag, jaarlijks georganiseerd door een aantal zeer creatieve Belgische veteranen met bovengemiddelde kennis van oriëntatietechnieken. Het thema is dit jaar ‘De Bijbel’ en ze hebben daarvoor, zeer toepasselijk, het gebied uitgezocht rond het Koersel Kapelleke in Beringen.

Bijzonder

Er staan bij deze 10e editie 55 teams aan de start die de strijd aangaan om 98 controlepunten in de omgeving te vinden. Het kaartmateriaal, wat zeer diverse vormen aan kan nemen, wordt bij de start aangeleverd door de organisatie. Wat de Woudlopers Run zo bijzonder maakt, is dat de organisatie niet te beroerd is om ook veel valse controlepunten op te hangen. Nauwkeurigheid is dus heel belangrijk, maar lastig uit te voeren als je hard door een bos rent. En dat laatste, daar zal team Walkie Talkies, bestaande uit Erika Hoekstra en Connie Sinteur, voordeel van moeten hebben. Als wandelaars bereiken ze zeker minder controlepunten maar zullen dat, in theorie, deels moeten kunnen compenseren door minder fouten te maken.

Manna 

Geheel in stijl, wordt de wedstrijd geopend door een stem uit de hemel en schiet iedereen in actie als de manna met eerste aanwijzing naar beneden dwarrelt. De eerste kaart is vrij duidelijk, dat gaat niet slecht, de diverse punten zijn goed aangegeven, maar wel opeens de vermelding dat het een kaart is uit 1987. Dat is een interessant detail om te weten want er is in die tussentijd in het landschap wel het één en ander veranderd. Dat asfaltpad, dat er getekend staat, dat ligt er niet meer.

Tijdverlies

De aankomst bij Het Hof van Eden biedt voor drie van de vier teams geen problemen. De Walkie Talkies vinden echter wel Eva en de slang, maar niet de appel en verliezen hier kostbare tijd met het vruchteloos zoeken. Door naar het volgende punt, kaart en kompas in de hand, via Rome naar de plek waar Mozes in zijn mandje in het water ligt. Dat levert keuzestress op. Wie is er bereid om op een koude dag als deze natte voeten te gaan halen. ‘Laten we dat maar niet doen’ is al snel de consensus. ‘Misschien via de andere kant’. Dat lukt natuurlijk ook niet, er wordt weer veel tijd verspeeld en Mozes dobbert rustig verder. Er zit ook een kleurplaat van een beer in de envelop met kaartmateriaal. ‘Wat moeten we daar dan mee?’ Een aantal uren later is op een boom te lezen dat ‘een gedoopte beer de oplossing brengt’. Maar wie denkt er dan nog aan die beer in de rugzak en dat het slim is om hem in het water te dompelen? De Walkie Talkies in ieder geval niet. De uitslag wordt dus nog spannend en is ten tijde van schrijven nog niet bekend. Maar als er ergens geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen, dan is het wel bij de Woudlopers Oriëntatie Run. 

Uitslag

De uitslag zal bekend worden gemaakt op de website van de Woudlopers

https://dewoudlopers.jouwweb.be/

Uit de krant