De boosterprik is voor iedereen beschikbaar en kan op diverse plaatsen in de regio gezet worden. .
De boosterprik is voor iedereen beschikbaar en kan op diverse plaatsen in de regio gezet worden. .

Vijf vragen over de boosterprik

Algemeen 293 keer gelezen

REGIO -  De nieuwe omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich heel snel. Daarom is het belangrijk dat eerder gevaccineerden een boosterprik laten zetten. Maar wat is een boosterprik? En waarom is het nodig? In dit artikel worden vijf veelgestelde vragen beantwoord.

Wat is een boosterprik?
Als je gevaccineerd bent, heb je al één of twee prikken gehad. De boosterprik is een extra prik die werkt als oppepper, waardoor je beter beschermd bent.

Waarom zijn er boosterprikken nodig?
De extra prik is nodig om twee redenen. Ten eerste helpt de boosterprik de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Ook tegen nieuwe mutanten, zoals de omikronvariant. Ten tweede geven mensen na een boosterprik het virus minder snel door aan anderen. Hierdoor kan het virus zich minder snel verspreiden. Als er meer boosterprikken worden gezet, zijn er meer mensen beter beschermd en komen er minder mensen in het ziekenhuis. Of er later nog meer boosterprikken nodig zijn, weten we nog niet. Daar wordt continu onderzoek naar gedaan.

Wie kan de boosterprik krijgen?
Iedereen die minstens drie maanden geleden gevaccineerd is of corona heeft gehad, kan de boosterprik krijgen. Zestigplussers, mensen die in een zorginstelling wonen en zorgmedewerkers die contact hebben met patiënten, konden als eerste de boosterprik halen. Deze groepen hebben meer risico om besmet te raken. Inmiddels heeft al een groot gedeelte van deze groep een boosterprik gehad. Iedereen kan online een afspraak maken. Je hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief  om een afspraak te maken.

Welke bijwerkingen kan je krijgen van de boosterprik?
Voor de boosterprik worden de vaccins van Pfizer en Moderna gebruikt. De bijwerkingen die je kunt krijgen zijn dan ook precies hetzelfde als bij eerdere prikken met deze vaccins. Dit betekent dat je pijn kunt krijgen op de plek waar de prik is gezet, wat vermoeider kunt zijn en hoofdpijn kunt hebben. Sommige mensen hebben ook last van koorts, spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken.

Kan je een boosterprik nemen als je zwanger bent, wilt worden of borstvoeding geeft?
Uit onderzoek blijkt dat de vaccins die worden gebruikt voor de boosterprik veilig zijn als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Daarom is het advies om gewoon de boosterprik te halen. Als zwangere vrouw is de kans groter dat je ernstig ziek wordt door corona. Ook kan het voor problemen in de zwangerschap zorgen als je tijdens je zwangerschap besmet raakt met het coronavirus.

Vragen

Heb je nog andere vragen over de boostervaccinatie? Neem dan contact op met telefoonnummer: 0800-1351 of kijk op de website: 

www.coronavaccinatie.nl/booster

Het boostervaccin

Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen. U kunt niet zelf kiezen met welk vaccin u de boostervaccinatie krijgt. Over het algemeen krijgen de meeste 45-plussers Moderna, iedereen die jonger is krijgt het Pfizervaccin. 

De producenten van de Pfizer- en de Moderna-vaccins onderzoeken of ze de vaccins aan moeten passen voor de omikronvariant. Zij geven aan dat dit relatief snel kan als dit nodig is. Maar aangepaste vaccins zullen niet voor het voorjaar van 2022 beschikbaar zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant