Het was weer een volle avond bij de Griek afgelopen zaterdag (Foto: Noortje de Vries)
Het was weer een volle avond bij de Griek afgelopen zaterdag (Foto: Noortje de Vries)

De maat is vol: horeca op Den Hof protesteert

Algemeen 487 keer gelezen

AALST - Dik twee maanden heeft de horeca in Aalst-Waalre het moeten doen met afhalen en bezorgen. Geen klanten die binnen een kopje koffie kwamen drinken of iets kwamen eten. Maar de maat is vol. Op zaterdag gingen verschillende horecagelegenheden open als protest tegen de maatregelen van de overheid.

Door Noortje de Vries

Op de Markt in Waalre was het zaterdag angstvallig stil bij verschillende restaurants, maar op Den Hof in Aalst was het ouderwets gezellig. Onder andere Brasserie HOOM, Grieks restaurant Olympia en lunchroom Hof 7 opende hun deuren in protest tegen het beleid van de overheid. Voor Georgia Tsatsou, eigenaresse van Olympia, voelde het heel apart dat ze zaterdagavond gasten in het restaurant had zitten. 

“Het is toch een beetje illegaal wat je aan het doen bent”, vertelt ze. “Het werd wel gedoogd door de gemeente, want anders hadden we het ook niet gedaan. Maar alsnog was het een raar idee dat we open mochten.” Het kwam voor de ondernemers ook als een verrassing dat het protest door de gemeente gedoogd werd. Ze kregen namelijk pas de ochtend zelf groen licht dat ze open mochten tot acht uur ‘s avonds. Voor Floris Beelen, eigenaar van Brasserie HOOM, was de aankondiging te laat waardoor hij niet actief is gaan adverteren dat hij open was. “Ik kreeg het pas rond het middaguur te horen. Er was geen mogelijkheid om inkopen te doen waardoor we niet fatsoenlijk open konden. Ik heb ook het idee dat de gemeente het misschien ook wel expres pas zo laat bekend heeft gemaakt.”

Door weer en wind

Wie sowieso besloten had om open te gaan was Marian Cuijten, eigenaresse van lunchroom Hof 7. “Het is niet meer te doen. Ik had met mezelf al afgesproken om op zaterdag als protest gewoon open te gaan. Of het nou mocht of niet.” Hof 7 was dan ook al open toen bekend werd dat het mocht. “De boa’s zijn ook nog langsgekomen, die heb ik een kopje koffie aangeboden en toen zijn ze weer weggegaan.” Cuijten genoot in ieder geval enorm van de zaterdag. “Het is zo fijn om weer mensen binnen te hebben. Vooral de vaste klantenkring die in de twee jaar dat ik nu besta, is opgebouwd ben ik heel erg dankbaar in deze tijd.” Vooral het groepje zaterdagse koffiedrinkers. “Het is een vast clubje dat elke zaterdag bij elkaar komt om een kop koffie te drinken. Puur om mij te steunen door de lockdowns heen.” Nu genoot het groepje voor het eerst sinds maanden weer eens binnen van de koffie. “Normaal haalde we het af en zaten we met z’n allen op het bankje op het plein. Het is wel even wennen dat we nu binnen zitten. Maar wel op een goede manier.”

Bij Olympia liep Georgia Tsatsou de hele avond met een grote glimlach rond. Het was te zien dat de eigenaresse genoot van de menselijke contacten in het restaurant. “Dit missen we gewoon. We zijn geen afhaaltent, we zijn een restaurant.” Maar het klopt ook niet helemaal voor haar gevoel. “Het voelt ook een beetje nep. We weten namelijk niet of dat dit de manier wordt waarmee we dadelijk weer open mogen. Misschien komt er wel een 2G regel, of moeten we meer checken. We hopen echt dat er tijdens de nieuwe persconferentie wordt gezegd dat we weer open mogen. En dan wel tot in de avonduren, want anders heeft het voor een restaurant ook geen zin.”

Uit de krant