Tim Lybaart en Richard Spierings van Max Fysio in Waalre. (Foto: Connie Sinteur)
Tim Lybaart en Richard Spierings van Max Fysio in Waalre. (Foto: Connie Sinteur)

Mentale gevolgen na corona niet onderschatten

Algemeen 525 keer gelezen

WAALRE - Na de uitbraak van het coronavirus in 2020 ontwikkelde Tim Lybaart, fysiotherapeut bij MaxFysio, een speciaal programma voor ex-corona- en long covid cliënten. Daarin worden cliënten begeleid in het langzaam opbouwen van de conditie. Soms blijkt dat alleen fysiotherapie niet altijd voldoende is. Ondanks dat de cliënten fysiek weer zijn opgeknapt, hebben ze vaak ook mentaal een klap gehad en dat wordt helaas nog te veel onderschat. Met A.C.T. (Concept Acceptatie en Commitment- therapie) werken Richard Spierings, eigenaar van de praktijk en Tim Lybaart aan de mentale belastbaarheid van de long covid cliënt.

Door Wilma Stofmeel

Tijdens de behandelingen merkte Tim Lybaart dat de cliënten wat angstig en onzeker waren. Ze voelden zich onveilig en vaak nog in de steek gelaten door hun lichaam. Er was geen perspectief en acceptatie. Lybaart: “Ik hoorde van cliënten dat er veel onbegrip is in de omgeving. Fysiek zijn ze opgeknapt, de reuk en smaak is weer terug. Maar dan krijgen ze de terugslag. Ik houd het gesprek een-op-een en neem de tijd om met ze te praten. Het is belangrijk dat de cliënt de patronen ziet, zich er bewust van wordt dat hij of zij laag belastbaar is en zich daarin laat coachen.” 

Onderzoeksgroep

Richard Spierings is aangesloten bij een onderzoeksgroep waar de mentale impact gemeten wordt en vanuit A.C.T. ondersteund kan worden. Met een EEG (elektro-encefalogram) wordt de hersenactiviteit gemeten. Spierings: “Met de EEG scannen we de frontale cortex. In dit gedeelte van de hersenen worden de verschillende functies rust, actie en reactie geregeld. Op de scan is te zien dat er veel overeenkomsten zijn van mensen met een burn-out. De symptomen lijken er veel op: het niet in actie kunnen komen, diepe vermoeidheid en emotionele wisselingen zijn patronen die zowel bij covid als burn-out zichtbaar zijn, maar de klachten zijn heftiger. We coachen de cliënt om de patronen te doorbreken, dat ze niet hulpeloos hoeven te zijn, maar accepteren dat ze minder aankunnen. Dat ze bereid zijn in gesprek te gaan met hun brein in plaats van er tegen te vechten, zodat ze weer zelf de regie krijgen en grip op hun leven.”

Toegevoegde waarde

De covidcoaching bij MaxFysio Waalre is inmiddels goed bekend, de cliënten weten de weg te vinden hoe ze in aanmerking komen voor het programma. “Het gebruik van A.C.T zien we als toegevoegde waarde in onze aanpak voor compleet herstel. De behandeling zit in het basispakket van de zorgverzekering.” 

Meer informatie

Meer informatie over vergoedingen is te vinden op: https://chronischzorgnet.nl/aandoeningen/corona/revalidatie-na-corona.

Voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken is C-support opgericht in navolging van Q-support. C-Support kan helpen bij de contacten met medisch specialisten, huisartsen en therapeuten: https://www.c-support.nu

Het Longfonds heeft een speciale site opgezet waar veel informatie te vinden is over corona en de gevolgen daarvan. Ook kan hier contact gelegd worden met lotgenoten: https://coronaplein.nu 

Tevens is er op Facebook een speciale pagina voor coronapatienten met langdurige klachten.
https://www.facebook.com/groups/236723204035929..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant