Maandag keert ook bij Het Toverkruid in Asten het leven weer terug. (Foto: Hein van Bakel)
Maandag keert ook bij Het Toverkruid in Asten het leven weer terug. (Foto: Hein van Bakel)

Kinderen vanaf maandag weer naar school

Algemeen 511 keer gelezen

DEN HAAG - Vanaf aanstaande maandag kunnen alle leerlingen van basis- en middelbare scholen weer terug naar school. Dat maakte demissionair minister Arie Slob bekend tijdens een persmoment. “Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat ze weer naar school toe kunnen.”

door Bram van Leuken

Slob benadrukt in zijn ‘goed nieuwsbericht’ dat de maatregelen van vóór de lockdown intact blijven. Dat betekent dat leerlingen (in groep 6 of hoger) op de gangen een mondkapje moeten dragen en dat ze preventief een zelftest moeten doen.

Het Outbreak Management Team (OMT) ziet dat de besmettingen onder leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs afnemen en dus acht zij het mogelijk om de scholen te openen. Dat is voorlopig nog niet mogelijk voor mbo’s, hogescholen en universiteiten, omdat het OMT nog altijd een stijgend aantal besmettingen ziet in die leeftijdsgroep. “Het betreft hier een weging in het advies van het OMT en dat hebben we onverkort overgenomen”, aldus Slob.

Besmettingen

Het OMT ziet ruimte voor deze versoepeling, ondanks dat de besmettingen in het geheel niet afnemen. Ten opzichte van een week eerder zijn er 23 procent meer positieve besmettingen en ook in de ziekenhuis ziet men een bescheiden toename in het aantal coronapatiënten, hoewel dat aantal in de periode daarvoor steeds verder daalde. OMT-lid Marc Bonten laat bij Nieuwsuur weten: “Het is een dun koord waarop we dansen. Het uitgangspunt is dat de scholen hoe dan ook zoveel mogelijk open moeten blijven en het kabinet heeft ons om een advies gevraagd. Het OMT heeft een aantal scenario-analyses gedaan en acht het risico verantwoord om de scholen weer te openen.” 

Omicron

Zoals gezegd gaan de basis- en middelbare scholen aanstaande maandag weer open, maar geldt dat niet voor mbo, hbo en wo. Dat heeft volgens Bonten te maken met de leeftijdsgroep: “Als je kijkt naar het aantal besmettingen dan zie je dat het aantal bij jonge kinderen op dit moment het laagst is van alle leeftijdsgroepen. De leeftijdscategorie 18-30 jaar is op dit moment de hardst geraakte leeftijdsgroep.”

Daar voegt hij later aan toe: “Door veel personen uit die leeftijdsgroep weer bij elkaar te laten komen, creëren we een vliegwiel waarbij de verspreiding van met name de omicronvariant in een enorme versnelling wordt gebracht. Dat is op dit moment niet wat we willen, omdat nog veel mensen een boosterprik moeten halen zodat ze beter beschermd zijn tegen deze variant.”

Risico

Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wordt zo vanuit epidemiologisch oogpunt een risico genomen: “Het OMT maakt in haar afwegingen gebruik van de Europese onderzoeken, maar die komen niet altijd tot dezelfde conclusies. We hebben te weinig zekerheid in de prognoses en daartoe zullen we ons moeten verhouden.”

Het heropenen van de scholen is een eerste stap in het opheffen van de lockdown. Het demissionaire kabinet neemt daar volgende week een beslissing over, komende dinsdag volgt weer een persconferentie. De Jonge hamert richting die aankondiging nogmaals op de boostercampagne: “Of we vanaf 14 januari weer ruimte hebben om meer mogelijk te maken, hangt af van het aantal mensen dat maximaal beschermd is tegen de omicronvariant.“

Uit de krant

Uit de krant