Burgemeester Jan Boelhouwer kijkt terug op weer een raar jaar. (Foto: Connie Sinteur)
Burgemeester Jan Boelhouwer kijkt terug op weer een raar jaar. (Foto: Connie Sinteur) Connie Sinteur

Terugblik met burgemeester Boelhouwer op weer een raar jaar

Algemeen 30 keer gelezen

WAALRE - Burgemeester Jan Boelhouwer is al weer ruim een jaar de burgemeester van Waalre. Hoe is hem dit jaar bevallen en wat heeft het hem gebracht? De decembermaand is een mooie tijd om met hem terug te kijken op het afgelopen jaar. Dat doet Boelhouwer met plezier, hij vindt het een bijzondere eer om zijn verhaal aan de Schakel te kunnen doen.

door Wilma Stofmeel

Hoe kijkt u terug op het jaar? 
"Het was een raar jaar, door de pandemie was er veel niet mogelijk. De mensen konden minder sporten, er was sprake van eenzaamheid, vooral onder de ouderen. Maar ondanks dat hebben we dingen voor elkaar gekregen waar we trots op kunnen zijn. De Traverse is klaar en de mensen zijn er blij mee. Helaas was het niet mogelijk die feestelijk te openen. Sommige bewoners die aan de Wollenbergstraat wonen, stonden in de deuropening en riepen ons toe blij te zijn met hoe de straat nu is geworden. Nog een lichtpuntje; we kunnen eindelijk beginnen aan de herinrichting van de N69.”

Wat is u in Waalre opgevallen?
"Dat we goede ambtenaren hebben die met de inwoners in gesprek gaan. De Waalrenaren willen meedenken, daarvoor is een groot draagvlak. Er is goed overleg met de verenigingen. Ik ben er ook trots op dat er zoveel vrijwilligers in Waalre zijn, dat vind ik echt typisch iets van de Waalrenaren. Heel bijzonder is ook het initiatief van Waalrese inwoners die op Wereld Opruimdag massaal zwerfafval gingen rapen. Ouders met kinderen die tijdens een wandeling meteen het zwerfafval opruimden. We kijken wat er wel kan, er is grote betrokkenheid. We kunnen het natuurlijk niet iedereen 100% naar de zin maken, maar er is ruimte om er over te praten.”

Wat wenst u de Waalrenaren toe? 
"Een goede gezondheid en dat we snel van de pandemie verlost worden. Dat je weer een arm om een schouder kunt slaan en niet meer via Zoom contact met elkaar hoeft te hebben en elkaar gewoon in de ogen mag kijken. Daar draaide het in de Week van de Eenzaamheid ook om."
"Nu corona bijna twee jaar duurt, verliezen de mensen hun veerkracht. Met grote en kleine acties kunnen we elkaar een hart onder de riem steken. Zoals de ‘actie gratis broodje gezond of een frietje' voor de jongeren, dat was een groot succes. We deden dat in samenwerking met de ondernemers. Zowat alle jeugd maakte er gebruik van. Wanneer ze de bon nog niet hadden gehad, waren ze niet bang om aan de bel te trekken. We zijn van plan om volgend jaar weer een leuke actie te doen, zodat de jeugd weet dat ze niet wordt vergeten."
"Het is belangrijk hoe ouders met hun kinderen omgaan. De kersttijd is even stilstaan bij wat goed is, aardig zijn voor elkaar en dicht bij elkaar kunnen zijn.”

Wat wenst u voor 2022? 
"Privé hoop ik meer tijd met mijn gezin en de kleinkinderen door te kunnen brengen. Laatst zat ik bij de kapper, die vertelde dat mijn kleinzoon voor een knipbeurt was geweest. De jongen had hem heel enthousiast verteld dat we met de hele familie, samen in een vakantiehuisje, de kerst zouden doorbrengen. Toen moest ik wel even slikken, omdat ik mijn kleinzoon teleur moet stellen, want grote groepen mogen nu niet bij elkaar komen. Ik hoop dat ik volgend jaar weer langs de lijn mag staan om onze kleinkinderen te zien hockeyen. Dat ik de knutselwerkjes van mijn kleinzoon kan bewonderen en mag helpen bij het schrijven van hun scriptie.
En ook dat mijn vrouw en ik onze kleinzoon in Spanje kunnen bezoeken. Hij heeft een tussenjaar, volgt daar Spaanse les en speelt hockey in de hoogste klasse van Spanje. Dat zou ik graag met eigen ogen willen zien."
"Zakelijk ben ik heel gelukkig hoe nu alles reilt en zeilt in de raad, er is weer bestuurlijke rust. Nu kijk ik uit naar een nieuwe vitale raad en wethouders die ik ga inwerken. Ik wil Waalre in goede handen achterlaten, zodat de stabiliteit en rust verder doorgezet en ontwikkeld wordt.”

En hij kijkt uit naar het nieuwe jaar met de gemeenteraadsverkiezingen, een nieuwe raad en nieuwe wethouders. (Foto: Connie Sinteur)

Uit de krant