V.l.n.r.: Joris Hogenboom (Brabants Landschap), Hagar Roijackers (Provincie Noord-Brabant), Renske Visscher (IVN Brabant) en Femke Dingemans (Brabantse Milieufederatie). (Foto: Erik van der Burgt)
V.l.n.r.: Joris Hogenboom (Brabants Landschap), Hagar Roijackers (Provincie Noord-Brabant), Renske Visscher (IVN Brabant) en Femke Dingemans (Brabantse Milieufederatie). (Foto: Erik van der Burgt)

40 duizend bomen voor lokale plantacties

Algemeen 57 keer gelezen

REGIO - In december zijn 40.000 bomen geplant en gratis uitgedeeld. Begin deze maand gaf gedeputeerde Roijackers de aftrap van een nieuw plantseizoen van Plan Boom.  

Samen met vrijwilligers zetten de Brabantse Milieufederatie (BMF), Brabants Landschap en IVN Brabant zich in voor meer groen in Brabant. Met Plan Boom willen de natuur- en milieuorganisaties de komende jaren extra bomen planten in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied.

De plantactie door Brabantse vrijwilligersgroepen is een van de succesvolle deelprojecten om bij te dragen aan de bredere beweging om meer bomen te planten. Dit sluit ook aan bij het ambities van de provincie Noord-Brabant om in 2030 13.000 hectare nieuw bos in Brabant op te leveren.

Gedeputeerde Roijackers geeft aan erg blij te zijn met deze plantactie en de inspanningen van de vrijwilligers die hier een bijdrage aan leveren. “Wat mij vooral enthousiast maakt is jullie betrokkenheid, jullie inzet om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan een groenere, milieubewustere, omgeving.” 

Gratis plantgoed

Voor de plantacties hebben Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant de lokale natuur- en milieuorganisaties gratis jonge bomen aangeboden. Op 55 locaties verspreid over heel Brabant worden deze nu aangeplant. Naast de plantacties worden er ook gratis boompjes uitgedeeld zodat Brabanders ook in hun eigen tuin aan de slag kunnen. Zo zijn er al succesvolle uitdeelacties gehouden in onder andere Rucphen, Boxmeer en Helmond, allemaal georganiseerd door vrijwilligers. Bedrijven kunnen ook meedoen met Plan Boom. Denk aan het vergroenen van bedrijventerreinen. Brabantse gemeenten kunnen aanhaken door inwoners te betrekken, een plantactie te organiseren of afspraken te maken over het beheer.

Over Plan Boom

Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Samen met LandschappenNL, De Gezonde Stad, Duurzaam Den Haag, Milieucentrum Rotterdam, Stichting wAarde, LSA bewoners, Trees for All en heel veel vrijwilligers. Meer informatie is te vinden op de website:

https://planboom.nl/

Uit de krant

Uit de krant