De N279 ter hoogte van Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)
De N279 ter hoogte van Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Plannen voor provinciale weg N279 voortgezet

Algemeen 175 keer gelezen

REGIO - De provincie zit niet bij de pakken neer na de vernietigende uitspraak van de Raad van State over de plannen voor de N279. De hoogste bestuursrechter stak vorige week een stokje voor de verbreding van de provinciale weg tussen Asten en Veghel. Alle betrokken partijen willen nu echter door, en wel door het plan in delen op te knippen. 

door Maarten Driessen

De uitspraak kwam als een klap, zoveel is duidelijk. De provincie en de betrokken gemeenten werken tenslotte al jaren aan de verbredingsplannen. De weg moet volledig twee keer tweebaans worden om zo voor een betere doorstroming te zorgen.

Maar er schort van alles aan de gekozen werkwijze, zo constateert de Raad van State (RvS). Die noemt de plannen in strijd met een goede ruimtelijke ordening en rechtszekerheid en daarnaast zijn de onderzoeken naar geluid-, licht- en trillinghinder onvoldoende. Daarom worden de betrokken partijen terug naar de tekentafel gestuurd.

Teleurgesteld

In een gezamenlijk persbericht stellen de betrokken partijen teleurgesteld te zijn. ‘Niet alleen heeft de uitspraak grote gevolgen voor de planning, uitvoering en financiën van het project, het heeft ook een forse impact op verbonden projecten in de regio, maar vooral op de omwonenden van deze provinciale weg die al zo lang in onzekerheid leven. De problemen die op en rond de N279 spelen zoals veiligheid, leefbaarheid en doorstroming zijn niet minder urgent dan voor de uitspraak.’

Vaart erin

Daarom worden de plannen gewoon voortgezet. Daarvoor zal onder meer een gedegen verkeersonderzoek moeten worden uitgevoerd, maar om de vaart er nog enigszins in te houden kiezen de partijen ervoor het project gefaseerd uit te voeren. ‘De bestuurlijke wens is om het project op te knippen in separate projecten om op die manier verder te kunnen. Zo zijn alle betrokken partners ervan overtuigd dat ongelijkvloerse kruisingen op de N279 in alle scenario’s een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van eerder genoemde problemen, en dat het aanpassen van kruisingen, rotondes en aansluitingen tot toekomstbestendige ongelijkvloerse kruisingen nog steeds relatief snel kan worden gerealiseerd.’

Over de beoogde omleiding bij de Helmondse wijk Dierdonk is nog niets beslist. De betrokken partijen hopen hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant