V.l.n.r. Roos Teunissen, Barrie Teunissen, Borg Pieters en zittend, Lucas Locht. (Foto: Noortje de Vries)
V.l.n.r. Roos Teunissen, Barrie Teunissen, Borg Pieters en zittend, Lucas Locht. (Foto: Noortje de Vries)

Jeugd in Waalre speelt rugby in Valkenswaard

Algemeen 22 keer gelezen

WAALRE-VALKENSWAARD - Rugby wordt steeds populairder onder de jeugd. Uit Waalre zijn er steeds meer kinderen bij rugbyclub De Vets in Valkenswaard aangesloten. Voornamelijk voor het respect wat ze elkaar tonen.

Door Noortje de Vries

Niet meer standaard op hockey of voetbal. De jeugd wil op rugby. Bij rugbyclub De Vets in Valkenswaard zien ze steeds meer jeugd uit Waalre verschijnen. Annerose, coördinator van de junioren, snapt wel waar dat vandaan komt. “Onze club is het best gelegen voor Waalrenaren. De enige andere club in de buurt ligt in Noord Eindhoven en dat is voor veel kinderen niet te doen. Daarnaast wordt rugby steeds populairder. Niet alleen hier maar bijvoorbeeld ook in het Gooi. Daar waar je verwacht dat kinderen traditioneel op hockey gaan kiezen er steeds meer voor rugby.”

Gemengde teams

Borg Pieters (14) en Lucas Locht (15) komen beide uit Waalre en spelen nu al een aantal jaar bij De Vets in Valkenswaard. Borg: “Ik ben er eigenlijk bij gekomen omdat twee klasgenootjes aan mij vroegen of ik rugby leuk zou vinden. Ik ben toen een keer gaan kijken en het werd meteen mijn lievelingssport.” Lucas is ook sinds een aantal jaar lid en vindt vooral de omgang met anderen heel fijn. “Iedereen is gelijk aan elkaar. Jongens en meiden spelen samen in een team en iedereen respecteert elkaar. Dat zie je niet zo vaak bij andere sporten.” Zus en broer Roos (13) en Barrie (11) Teunissen zijn vorig jaar van voetbal naar rugby gewisseld. “We vonden voetbal niet meer zo leuk”, vertelt Barrie. “Mama stelde voor om eens te kijken bij rugby en we vonden het meteen leuk. Ik heb hier nu veel meer plezier dan ik bij voetbal heb gehad.” Zus Roos vindt het helemaal niet erg dat ze vanuit Waalre naar Valkenswaard moet om te spelen. Ze heeft heel snel mensen leren kennen dus maakte ze ook snel vriendjes. Verder vindt Roos het ook heel erg leuk dat jongens en meiden samen in een team zitten. “Je leert enorm veel van elkaar. “De meiden zoeken vaak meer de ruimte op en de jongens duiken er vaak meteen in. Meiden zijn meestal bedachtzamer en tactischer, jongens zijn meer rauwdouwers. Meiden leren daardoor niet opzij te gaan en de jongen leren vaak tactischer nadenken.”

‘Meiden zijn tactischer, jongens zijn meer rauwdouwers’

Gemiddeld trainen De Vets twee keer per week en hebben ze op zaterdag een wedstrijd. “Dat is soms nog wel lastig”, legt Annerose uit. “We hebben op dit moment niet genoeg spelers voor een volledig team. We clusteren daarom met de Ducks uit Boxtel en de Oysters uit Oisterwijk. Zo kunnen we toch nog volledige teams vormen en wedstrijden spelen.” De club zoekt daarom naar nieuwe rugbyspelers om een eigen volledig team te kunnen realiseren. “We vieren komend jaar ons 40-jarig bestaan en we krijgen er een extra veld bij. We hopen daarom ook op nieuw aanloop van leden zodat we een eigen team kunnen vormen.”

Uit de krant