De 18-jarige Yente Jansen neemt een tussenjaar in Tanzania om kinderen te helpen. (Foto: Yente Jansen)
De 18-jarige Yente Jansen neemt een tussenjaar in Tanzania om kinderen te helpen. (Foto: Yente Jansen)

Yente verovert harten van kinderen in Tanzania

Algemeen 180 keer gelezen

TANZANIA/AALST - Op je achttiende een tussenjaar nemen houdt vaak in dat je gaat werken in de buurtsuper, au pair wordt of dat je een jongerenreis doet. Yente Jansen besloot iets heel anders te doen en vertrok twee weken geleden naar Tanzania om kinderen daar te helpen.

door Noortje De Vries

“Ik heb het hier helemaal naar mijn zin”, vertelt de 18-jarige aan de telefoon. De jonge Aalsterse is als vrijwilliger vertrokken naar Arusha in Tanzania om kinderen op een basisschool te helpen. “De kinderen die hier rondlopen hebben maar heel weinig. Sommige zijn wees, hebben nog maar één ouder of worden opgevoed door opa en oma. Ik kom als vrijwilliger met de kinderen spelen en ik help de leraren met de schoolopdrachten na te kijken.” Yente was eigenlijk van plan om dit jaar te beginnen met de studie verloskunde. “Ik ben helaas niet door de selectie heen gekomen dus ik besloot om een tussenjaar te nemen. Ik wilde al heel lang een keer naar Afrika. Vorig jaar had ik een jongerenreis geboekt voor deze regio maar dat kon toen niet doorgaan. Dus toen ik dit voorbij zag komen, kon ik de kans niet voorbij laten gaan.”

Boeken, schriften, ballen

Naast het helpen nu, wil Yente meer doen voor de kinderen in de toekomst. Ze houdt sinds haar vertrek vrienden en familie op de hoogte via social media. Ze vroeg daar of mensen nog wat over hadden om de medicijnen voor de kinderen te financieren. Ze had in totaal €375,- nodig om dit rond te krijgen. “Dat haalde ik binnen no-time”, vertelt ze trots. “De kinderen krijgen daarom komende week al hun medicijnen die ze hard nodig hebben.” Aangezien het zo goed verliep besloot Yente om te kijken of ze nog meer kon doen.

“Mijn volgende doel is om een kerstdiner te regelen met de directrice en schriftjes, schrijfspullen en ballen.” Daarvoor heeft Yente een Tikkie, een app waar je een betaalverzoek kan aanmaken, geplaatst op haar Facebookpagina ‘Yente in Tanzania’. “Ik heb expres gekozen voor een Tikkie want dan komt al het geld goed terecht.” De 18-jarige had namelijk ook gekeken naar andere manieren om geld in te zamelen maar dat beviel haar niet. “Zo’n tussenpersoon moet ik dan zes procent van het gedoneerde geld geven. Dat vind ik niet kunnen. Dat geld moet hier bij de kinderen zijn en niet bij een bedrijf.” Yente’s ultieme doel is om een van de kinderen te kunnen sponsoren. “Het kost hier zo’n zeshonderd euro per jaar voor een kind om naar school te gaan”, legt ze uit. “Dan hebben ze eten en schoolkleding.” Daarom zijn de hulptroepen in Nederland ingeschakeld en is de moeder van Yente nu volop de oude leesboeken aan het verkopen. “Het zijn voornamelijk boeken die we toch niet meer lezen en die kunnen mensen dan overnemen voor een donatie aan de kinderen hier. In 1,5 week heb ik nu al duizend euro opgehaald. Bizar!”

‘Het geld moet bij de kinderen zijn’

Niet in de koude kleren zitten

Naast de focus om geld op te halen blijft het natuurlijk wel een heel ingrijpende reis voor Yente. “Ik vind het heel leuk om hier te zijn en om met de kinderen te spelen. Maar ik zie ze alleen op het schoolplein. Als ik dan de verhalen hoor van de directrice over de leefomstandigheden. dat gaat mij dat niet in de koude kleren zitten. “We zijn ook een keertje bij een meisje thuis geweest. Dan kom je in een kamer van drie bij drie. Er staat een bed en een bankje. Het was ons wel eens verteld maar het is heftig om het dan met eigen ogen te zien.”
Yente blijft in Tanzania tot 22 januari. Dan komt ze weer terug en gaat ze zich voorbereiden voor de studie verloskunde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant