De uitkijkheuvel in het Achtereinds Laag is opengesteld voor publiek. (Foto: Lizette Koekkoek)
De uitkijkheuvel in het Achtereinds Laag is opengesteld voor publiek. (Foto: Lizette Koekkoek)

Achtereinds Laag is klaar

Algemeen 40 keer gelezen

WAALRE - De inrichting van het nieuwe natuurgebied Achtereinds Laag is klaar. Brabants Landschap heeft een wandelroute uitgezet vanaf de Hut van Mie Pilsen ook de uitkijkheuvel is vanaf nu opengesteld voor publiek. 

Het project ‘Natuurherstel Greveschutven en omgeving’ is hiermee beëindigd. Het Achtereinds Laag vormt een buffer voor het kwetsbare en unieke Greveschutven, dat vorig jaar uitgebaggerd werd.

Zorgvuldig

In het Achtereinds Laag werd bijna 100.000 m3 grond ontgraven. De voedselrijke bovenlaag van de voormalige landbouwgrond is zorgvuldig afgegraven tot de oorspronkelijke bodem waar onder andere heide zich zal ontwikkelen. Ook zijn er oude laagtes en poelen uitgegraven en zijn sloten gedempt. Uiteindelijk is zo’n 86.000 m3 grond afgevoerd. Door de tijdelijke aansluiting op de A2 zijn maar liefst 8.200 vrachtwagenbewegingen door Aalst bespaard gebleven. Na de grondwerkzaamheden zijn dit najaar bomen en struiken geplant. 

Buffer

Het Achtereinds Laag ligt ten westen van de A2, tussen Aalst en de visvijvers van Valkenhorst. Het Greveschutven, in het natuurreservaat van Valkenhorst, is een belangrijke plek voor planten, libellen en vogels. Dit gebied is onderdeel van Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden. Het Achtereinds Laag vormt door de ligging en inrichting een buffer tussen omliggend landbouwgebied en het visvijvercomplex. De herinrichting dringt de verdroging terug en het zorgt voor meer grondwaterinvloed in het Greveschutven. Brabants Landschap verwacht dat veel diersoorten zullen profiteren van het nieuwe natuurgebied.  Beheerder Mari de Bijl vertelt: “Het gebied is heel gevarieerd, met bos, houtsingels, heide en akkers. Veel diersoorten houden van de overgangen tussen nat en droog, zon en schaduw. Dat is met de nieuwe inrichting volop aanwezig. Het biedt kansen voor das, boomkikker, bijen en hommels en zangvogels zoals kneu en geelgors.”

Wandelroute

Vanaf de Hut van Mie Pils is een wandelroute uitgezet van 3,8 km naar het Achtereinds Laag. “Een mooie bestemming voor natuurliefhebbers,’ tipt Mari de Bijl. “Vanaf die plek heb je goed zicht op een oeverzwaluwwand. Trek goede schoenen of laarzen aan. Op enkele plekken is het wandelpad nog erg nat, daarom hebben we op een klein stukje van de route een tijdelijk pad uitgezet.”

Uit de krant