Lout Donders, hier op archieffoto, is een bekende documentairemaker en naamgever van de Award.
Lout Donders, hier op archieffoto, is een bekende documentairemaker en naamgever van de Award.

Kans voor documentairemakers

Algemeen 400 keer gelezen

REGIO - Omroep Brabant wil (jong) talent de kans geven integere documentaire verhalen te vertellen die geschikt zijn voor een massamedium. Daarom zal tijdens Telling Stories - Film Industry Days  op 4 en 5 februari 2022 in Eindhoven,  een pitch plaatsvinden voor de Lout Donders Award.  

Lout Donders was vanuit Omroep Brabant jarenlang de kartrekker van talloze Brabantse documentaires en daarmee een onmisbare schakel in de ontwikkeling van de Brabantse documentaire-sector. In 2020 kwam er een boek van zijn hand uit over de joodse broertjes Lex en Edo Hornemann. De jongetjes woonden in Eindhoven en vonden hun gruwelijke einde in een kelder van een schoolgebouw aan de rand van het Duitse Hamburg. Het verhaal van de twee jonge kinderen liet hem nooit meer los en zo kwam er een boek: De meedogenloze moord op Edo en Lexje Hornemann. Bij zijn pensionering riep de omroep de Lout Donders Award in het leven. 

De pitch

De pitch bestaat uit een open call, waarin filmmakers een idee voor een korte documentaire (lengte van 20-25 minuten) indienen. Acht makers kunnen in een openbare pitch tijdens Telling Stories hun filmplan toelichten. De vakjury zal bestaan uit drie professionals, waaronder Renzo Veenstra, hoofdredacteur van Omroep Brabant én een Omroep Brabant-kijker. 

Op zoek naar relevante en eigentijdse maatschappelijke verhalen

Onderwerp

Omroep Brabant is op zoek naar relevante en eigentijdse maatschappelijke verhalen. Kwesties die nu nog onbesproken en onderbelicht zijn. De documentaire kijkt op een ‘dwarse’, eigenzinnige manier naar dit verhaal en licht waar mogelijk een tipje van de sluier op. Verdere kwalificatie is dat er een duidelijke Brabantse link bevat, zowel onderwerp als maker/menselijk en herkenbaar/aantoonbaar sprake van vakmanschap.

5000 euro

Degene met het beste idee ontvangt een bijdrage aan de realisering van de film van 5000 euro onder voorwaarde dat de documentaire daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Ook krijgt de winnaar twee workshops filmplanontwikkeling aangeboden, om zo het idee verder aan te scherpen. Uiteraard zal Omroep Brabant de documentaire uitzenden, mits het vakmanschap ook daadwerkelijk te zien is. Het idee dat als tweede eindigt, krijgt ook twee workshops filmplanontwikkeling aangeboden en de mogelijkheid na dat traject het idee alsnog aan Omroep Brabant voor te leggen.

Insturen

Het idee voor de documentaire moet op 15 januari 2022, uiterlijk 23.59 uur, verstuurd zijn naar: info@vanoschfilms.nl, in de vorm van een plan, maximaal 500 woorden en een heldere logline en een korte beschrijving van de relatie met Brabant. Daarnaast mag je één pagina beeld en een cv opsturen. Alles in één PDF met duidelijke naamsvermelding, ook in de bestandsnaam. Op 23 januari 2022 krijg je bericht of je bent geselecteerd voor de pitch. Op 4 februari 2022 wordt een openbare pitchtraining verzorgd tijdens Telling Stories. Je bent hier aanwezig. Alle deelnemers aan de pitch krijgen een vrijkaartje voor Telling Stories. Op 5 februari 2022 vindt de pitch plaats tijdens Telling Stories in Natlab Eindhoven, tussen 14.00 en 17.00 uur. Je krijgt hier 8 minuten om je film te presenteren aan de jury. Dat is inclusief het vertonen van een trailer of kort beeldmateriaal. Daarna is er 10 minuten tijd voor vragen vanuit de jury. Om 17.30 uur worden de winnaars bekend gemaakt. Vragen? Mail naar:

info@vanoschfilms.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant