Nettie Wester maakt serious games voor bedrijven. (Foto: Noortje de Vries)
Nettie Wester maakt serious games voor bedrijven. (Foto: Noortje de Vries)

Serious games ontwikkelaar brengt teams samen

Algemeen 150 keer gelezen

AALST – Geen saaie teambuilding opdrachten tijdens een meeting maar samen met je collega’s een spel spelen. En dan ook nog aan teambuilding doen. Bij Nettie Wester kan het. Deze serious games ontwikkelaar gaat bedrijven langs om de communicatie van teams te verbeteren door middel van samen een spel spelen.

Door Noortje de Vries

Nettie Wester heeft door de jaren heen een hoop verschillende dingen gedaan. Ze heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de TU, werd programmeur, analist, heeft meerdere jaren in Amerika gewerkt en nog veel meer. Uiteindelijk zocht ze toch nog een uitdaging en besloot ze iets heel nieuws te gaan doen: serious games ontwikkelaar worden. “Ik maak spellen voor bedrijven waar ze afdelingen beter met elkaar samen willen laten werken”, vertelt Nettie Wester. “Ik geef voornamelijk trainingen op gedrag. Ik help het team zelfstandiger te worden en samen te laten werken. En dat doe ik door middel van een zelf ontwikkeld spel.” 

Stof om over na te denken

Het concept van serious games is niet heel nieuw. In academische omgeving worden ze gebruikt om onderzoek te doen en bij de defensie als oefening. Toch zijn er nog niet heel veel bedrijven die het kennen. Het is namelijk best moeilijk uit te leggen waarom het spel zoveel meer impact heeft. Nettie probeert het toch: “Als je een teambuilding opdracht op kantoor moet doen, dan denken mensen vaak aan zo’n ‘val in elkaars armen’ opdracht. Dat geeft je op korte termijn inzicht om in elkaar te vertrouwen. Maar serious games gaat dieper. Als je tijdens zo’n game met z’n allen een avontuur aangaat, gebeuren er heel veel dingen. Deze bespreek je achteraf en dat geeft je meer om over na te denken.”

Teambuilding

Een van de spellen die Nettie Wester heeft ontwikkeld heeft als doel om met je team beter samen te kunnen werken en te communiceren. Met je team, meestal tussen de 7 en 16 collega’s, stap je fictief het vliegtuig in naar Afrika om een school te bouwen. Deze is door een storm vernietigd en je moet met je team deze weer opbouwen. Dat is alleen niet zo makkelijk als het lijkt want je moet rekening houden met de dorpsraad, je moet zelf het eten en de bouwmaterialen voor de school buiten de dorpsgrenzen halen waarbij je als team moeten uitkijken dat je niet ‘ontvoerd’ wordt. “Het doel van het spel is om als groep samen te kunnen werken”, legt Wester uit. “Ik heb een keer meegemaakt toen we halverwege een evaluatie deden, we vroegen of dat iedereen tevreden was met haar/zijn taak en iedereen stemde in. Achteraf toen het spel was afgelopen kwam er iemand naar voren die zei dat ze eigenlijk de taak die ze had gekregen helemaal niet leuk vond. Waarop iemand anders zei dat ze die taak juist heel leuk had gevonden. Dat kwam bij haar zo binnen dat ze bijna in tranen zat en zei dat dit haar altijd overkomt en dat ze altijd werk pakt waarvan ze denkt dat niemand het leuk vindt, maar dit uiteindelijk helemaal niet zo blijkt te zijn. Dat iemand het heel graag wilde doen. Er komen dan dingen naar boven waar het team heel veel van kan leren. Zo kan het team beter leren communiceren, problemen oplossen.” 

“Maar het is niet alleen goed voor het team, de leidinggevende kan er ook veel van leren”,  vertelt Wester. “Voor leidinggevenden is het ook goed want die kunnen meedoen op enige afstand en zo zien hoe hun team te werk gaat. Daardoor kunnen ze goed inzien of dat het team wel of niet veel sturing nodig heeft maar ze kunnen ook kijken naar een kwaliteit die ze missen in het team en daar hun vacature op aanpassen.”

Meer informatie over Nettie en haar serious games kan je vinden op www.game-case.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant