De Eindhovenseweg door Aalst (Foto: Duurzaam door Waalre)
De Eindhovenseweg door Aalst (Foto: Duurzaam door Waalre)

Definitief ontwerp openbare ruimte dorpshart Aalst 30 november naar raad

Algemeen 202 keer gelezen

WAALRE - Op 16 november stelde het college van B&W het Definitief Ontwerp voor de openbare ruimte van het Vitaal Dorpshart Aalst (inclusief het Definitief Ontwerp voor het aangrenzende deel van de Eindhovenseweg) vast. B&W legt dit ontwerp nu voor aan de gemeenteraad die het op 30 november oordeelsvormend en 14 december besluitvormend behandelt. Het ontwerp is tot stand gekomen na een uitgebreid participatietraject waarbij bewoners, ondernemers, winkeliers en pandeigenaren betrokken zijn.

 Het ontwerp zorgt voor een groen, intiem en sfeervol dorpshart, met een eigen Aalster sfeer. Waarin langzaam verkeer voorrang krijgt en voorzieningen goed bereikbaar blijven. Verduurzaming krijgt een plek door een gescheiden rioolstelsel, waterberging onder het plein, hergebruik van bestaande materialen, toepassing van circulaire materialen en meer groen.

 In de ‘Visie Vitaal Dorpshart Aalst 2.0’ (vastgesteld op 22 oktober 2019 door de gemeenteraad) staat het streefbeeld voor het toekomstige dorpshart en uitgangspunten voor o.a. de openbare ruimte, zoals: Een eigen Aalster sfeer, groener en duurzaam, waterberging, herkenbare deelgebieden, ruimte voor terrassen en materialen die passen bij een klassieke dorpse uitstraling.

Meedenken

Om het ontwerp goed te laten aansluiten op de wensen uit de directe omgeving zijn bewoners, ondernemers en pandeigenaren zijn betrokken in het ontwerpproces, onder meer via een klankbordgroep. Bureau Kragten begeleidde het ontwerpproces, wat in totaal meer dan een jaar duurde. Door middel van een belevingsscan en een online stemming op stellingen met sfeerbeelden konden alle inwoners hun mening geven. De leden van de denktank Eindhovenseweg van Duurzaam door Waalre, het kerkbestuur, het bestuur van BIZ Den Hof en VVE’s zijn ook betrokken. In alle bijeenkomsten werd het Definitief Ontwerp positief ontvangen.

Voorrang

In het DO is ook het definitief ontwerp voor de Eindhovenseweg vanaf het kruispunt met de Raadhuisstraat/Brabantialaan tot de kruising met de Brederode opgenomen. Een veiligere oversteekbaarheid van de Eindhovenseweg voor langzaam verkeer was daarin een belangrijk uitgangspunt. In de nieuwe situatie is dit deel van de Eindhovenseweg zo ingericht dat langzaam verkeer veilig gebruik kan maken van de weg. Gemotoriseerd verkeer is ondergeschikt aan het langzaam verkeer. Het hoogwaardig openbaar vervoer krijgt altijd voorrang en daarna de voetgangers en fiets. De oversteekbaarheid van de Eindhovenseweg voor langzaam verkeer verbetert daarmee aanzienlijk. Door de inrichting van de weg te baseren op de principes van een 50 km weg, één van de eisen in de nota van uitgangspunten, creëren we een zo veilig mogelijk situatie voor langzaam verkeer. Op verzoek van de gemeenteraad is er nog een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het invoeren van een 30 km/u-regime op de Eindhovenseweg. Uit het onderzoek blijkt dat het met een toekomstige verkeersintensiteit van 13.000 motorvoertuigen per etmaal niet veilig en verantwoord is om de Eindhovenseweg als 30 km/u gebied in te richten. 

Terrasruimte

Een grote wens van zowel inwoners als horecaondernemers was meer terrasruimte. In totaal komt er 1500 m2 aan ruimte voor terrassen, daar waar dat nu ongeveer 500 m2 is. Deze ruimte komt vooral op het terrassenplein in de Groene Kamer, op de plek waar nu het Noordelijk Poortgebouw staat. In het voorjaar van 2022 gaan we samen met (horeca)ondernemers aan de slag om te komen tot terras- en reclamebeleid voor het dorpshart Aalst. Samen met hen wordt gekeken naar de verdeling van de terrasruimte en toekomstige beeldkwaliteitseisen.

In 2022 actualiseert de gemeente ook het parkeerbeleid in en rondom het dorpshart om te zorgen voor een toekomstbestendig parkeerbeleid. In totaal komen er 12 parkeerplaatsen bij rondom het dorpshart.

Het vervolgproces

Nadat het Definitief Ontwerp is vastgesteld werken we in 2022 de tekeningen verder uit op detailniveau, starten we de aanbesteding voor een aannemer en bereiden de werkzaamheden voor. De werkzaamheden in de openbare ruimte starten begin 2023 en duren tot medio 2025. De werkzaamheden voert de gemeente gefaseerd uit in combinatie en afstemming met de herinrichting van de Eindhovenseweg.

Kosten

De kosten voor het herinrichten van de openbare ruimte in het dorpshart Aalst bedragen 5,2 miljoen euro. De kosten worden grotendeels opgevangen uit het bestaande krediet, het rioolfonds en het lokaal fonds. Om het gehele dorpshart in 2025 heringericht te hebben is in de begroting 2022 al een aanvulling van het krediet opgenomen. Daarnaast wordt de raad gevraagd om 900.000,- extra beschikbaar te stellen.

Bekijk hier de film over ontwerp(proces)

https://www.youtube.com/watch?v=LNsrYGi8wSQ

Bekijk hier de 3D-visualisatie film van het ontwerp

https://www.youtube.com/watch?v=yW0y3z815Ww

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant