Mieke Killaars en Hans van Greunsven zijn het nieuwe Boerenbruidspaar. (Foto: Joop van Loon)
Mieke Killaars en Hans van Greunsven zijn het nieuwe Boerenbruidspaar. (Foto: Joop van Loon)

Boerenbruidspaar: verenigingsmensen in hart en nieren

Algemeen 220 keer gelezen

WAALRE - Een carnavalsprins en zijn adjudant worden met ceremonie geïnstalleerd, een boerenbruidspaar wordt bekendgemaakt zonder speciale ceremonie. Omdat de coronacijfers nog steeds oplopen heeft het bestuur van de Boeren Bruiloft besloten het boerenbruidspaar wel bekend te maken, maar de kennismakingsmiddag uit te stellen. Mieke Killaars en Hans van Greunsven maken pas op de plaats zolang corona nog piekt. Maar uitstel is geen afstel. Maak alvast kennis met het nieuwe boerenbruidspaar, verenigingsmensen in hart en nieren.

Zowel de bruid als de bruidegom komen uit Waalre en zijn beiden lid van CV de Torentutters, de oudste carnavalsvereniging van Waalre. Beiden zijn ook heel actief. Mieke werkte 35 jaar als verzorgende op de Bogen (Valkenhof) in Valkenswaard. Ze was actief bij de Supportersclub van VV Waalre, zingt in zanggroep Efkes Schruwwe en is mantelzorger voor haar moeder. 

Mieke zat in twee commissies, in de Raad van 11 dames en maakte kleding

Echtgenoot Peer Killaars (in 2010 overleden) haalde Mieke bij de Torentutters binnen, daar kwam ze in de zittingscommissie met secretariaat, bij de kindermiddagcommissie, zat in de Raad van 11 dames en maakte kleding.
Mieke: “In 1997 werd Peer prins carnaval bij de Torentutters. Dat is een van mijn hoogtepunten met carnaval geweest. De prins en adjudant hebben een voorbeeldfunctie, het is hard werken en niet alleen ‘leve de leut’ we maakten er een echt feestje van. Als boerenbruidspaar heb je minder verplichtingen, maar ook wij hebben een voorbeeldfunctie. We hopen natuurlijk dat corona snel omlaag gaat. De optocht waarin wij op de hoogkar rijden is een doorstroom activiteit en de onechtverbintenis in Het Huis van Waalre gebeurt in de grote zaal. Maar veel zal afhangen van de cijfers en de maatregelen op dat moment.”

Bruidegom

Hans werkte 34 jaar als kok op het Laar en Hoevenakkers, zit in het bestuur van de KBO Waalre en de Seniorenraad, trainde 26 jaar de dames en meisjes van handbalvereniging HVW, organiseert mee aan de Herdertjestocht in december en helpt ieder jaar met de bouw van de levende kerststal. Toen hij zijn vrouw Marja leerde kennen kwam Hans dankzij zijn schoonvader in het bestuur van de Torentutters. Hans: “In 2001 werd ik prins carnaval. Mieke maakte toen ook mijn pak en Peer was mijn adjudant. De sleuteloverhandiging op carnavalszaterdag in het oude gemeentehuis was voor mij een onvergetelijk moment. Bij de dansgarde van alle drie de verenigingen: Baltrappers, Keien en Torentutters, zaten meisjes die ik trainde met handbal. Een prachtig voorbeeld van verbinding door carnaval.

Mieke maakte het pak voor Hans toen die Prins Carnaval werd

“Drie jaar geleden was mijn vrouw Marja de boerenbruid, in de onecht met Tjeu van der Leegte verbonden. Toen heb ik van dichtbij meegemaakt wat er allemaal gebeurt bij een boerenbruiloft, dat het een cultureel erfgoed is. We werden dat jaar door het Boerenbondsmuseum in Gemert gevraagd om in klederdracht een modeshow te lopen en staan nu in een fotoboek van Nederlandse traditionele kleding. Nu ik zelf de bruidegom ben verheug ik me op wat er komen gaat. Sinds 2018 wordt de Boeren Bruiloft ook betrokken bij de sleuteloverhandiging in Het Huis van Waalre en op carnavalsmaandag staan daar nog eens alle carnavalsverenigingen om samen een feestje te vieren met het onechte boerenbruidspaar want veur ouwverwetste leut en gein, moet-e bij onz’ Boeren Bruiloft zijn!”

Meer informatie over het boerenbruidspaar is te vinden op de Facebookpagina:

www.facebook.com/Boerenbruiloftaalstwaalre

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant