Het certificaat van Buurtbuschauffeur Eugène Burgman dat bewijst dat hij de training succesvol heeft doorlopen.
Het certificaat van Buurtbuschauffeur Eugène Burgman dat bewijst dat hij de training succesvol heeft doorlopen.

Een nieuwe Buurtbusbabbel

Algemeen 30 keer gelezen

WAALRE - De chauffeurs van Buurtbus Waalre waren succesvol bij de rijvaardigheidstraining op het circuit in Lelystad, zo laat Eugène Burgman weten in een nieuwe Buurtbusbabbel. 

“Meer dan 90% van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijk falen”, aldus de inleider van het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Dus is het best wel verstandig dat wij, chauffeurs van Buurtbus Waalre, deelnemen aan de periodieke training, om zodoende onze rijvaardigheid weer een ‘boost’ te geven.

Meer dan slipcursus

Zo’n training wordt in de volksmond ook wel een slipcursus genoemd, maar die benaming geeft de inhoud onvoldoende weer. Want je leert daar niet alleen hoe je een onverwachte slip beheerst kunt corrigeren, maar ook andere aspecten van de rijvaardigheid komen aan bod. Zoals het slalommen om pionnen heen en dan niet alleen vooruit, maar ook achteruit! Overigens mag je volgens de ‘Dikke Van Dale’ in plaats van pionnen ook het woord pylonen gebruiken, maar dat maakt niet uit, de moeilijkheidsgraad blijft hetzelfde.

Het uitvoeren van een noodstop staat ook op het programma, om te beginnen bij 50 kilometer per uur, daarna bij 60 en tenslotte bij 80 kilometer per uur. Waarbij je ook nog een onverwacht object moet zien te ontwijken. In de praktijk kan dat bijvoorbeeld een spelend kind zijn. 

‘Het ‘object’ in de training, kan in de praktijk een spelend kind zijn’

Ook belangrijk is het beheersen van het rijden in een zachte berm, waarin je door omstandigheden gedwongen terecht bent gekomen. Dat is mij overkomen bij het passeren van het riviertje De Gender, dan moet je heel genderneutraal reageren.

Nu hoor ik sommigen van u denken: ‘Moet dat nou, zo’n slipcursus van mijn zuurverdiende belastingcentjes’? Dan wil ik toch tegenwerpen, dat het meestal de andere verkeersdeelnemers óf de weersomstandigheden zijn, die ons dwingen om met de buurtbus voortdurend te anticiperen en snel en goed te reageren.
Daarbij helpt zo’n rijvaardigheidstraining wel degelijk, waardoor we u als passagier zo veilig mogelijk op uw bestemming kunnen afleveren!

Eugene Burgman,
chauffeur Buurtbus Waalre.

Uit de krant

Uit de krant