De zonnebaars is een invasieve exoot die de ecosystemen in zoet water bedreigt. (Foto: Paul van Hoof Natuurfotografie)
De zonnebaars is een invasieve exoot die de ecosystemen in zoet water bedreigt. (Foto: Paul van Hoof Natuurfotografie)

Wegvangen schadelijke zonnebaars in het Lisseven

Algemeen 135 keer gelezen

WAALRE - In het Lisseven wordt woensdag 17 november, de zonnebaars weggevangen. 

De actie is nodig om de veerkracht van de ecosystemen in dit ven te versterken. Op de dag van de werkzaamheden hangen er informatieborden om voorbijgangers te informeren over deze werkzaamheden. 

De zonnebaars is een vis uit Noord-Amerika die hier terecht is gekomen in zoet water. Het is een schadelijke invasieve diersoort die niet meer verhandeld, gehouden en vervoerd mag worden binnen landen van de Europese Unie. De zonnebaars plant zich heel makkelijk voort en eet graag de eieren en het broed van andere vissensoorten en amfibieën. Dat heeft grote gevolgen voor het ecosysteem en daarom wordt ingegrepen. 

Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen doen dit samen op een duurzame manier. In december 2021 zetten ze in het Lisseven inheemse snoeken uit, een natuurlijke vijand van de zonnebaars die een waardevolle bijdrage kan leveren aan het terugbrengen en daarna in toom houden van de populatie. 

Bij deze methode, treden geen negatieve ecologische effecten op. Om de snoek de gelegenheid te geven om een robuuste populatie op te bouwen, is de eenmalige actie van het wegvangen nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant