De grijze container wordt in het nieuwe systeem 1 keer per twee weken opgehaald. (Foto: Pixabay)
De grijze container wordt in het nieuwe systeem 1 keer per twee weken opgehaald. (Foto: Pixabay)

Wie afval scheidt, betaalt minder in Waalre

Algemeen 355 keer gelezen

WAALRE - Minder afval en het scheiden van afval is beter voor het milieu. Het bespaart energie, het gebruik van grondstoffen, én zorgt voor minder CO2 uitstoot wat vrijkomt bij de verbranding van afval. In de gemeente Waalre is het doel om van 152 kilo restafval per jaar naar de landelijke richtlijn van maximaal 100 kilo per jaar te gaan. Om dit voor elkaar te krijgen voert de gemeente een nieuw afvalinzamelsysteem in.

Aan het begin van dit jaar heeft de gemeente een informatieavond en een enquête gehouden over afvalinzameling en is hierover in gesprek gegaan met inwoners. De resultaten zijn samen met de technische mogelijkheden verder uitgewerkt. De inbreng van inwoners is bij de afweging van verschillende varianten leidend geweest in de keuze voor deze variant.

‘De input van de inwoners is bij de keuze, leidend geweest’

Maarten Pieters, wethouder Duurzaamheid en Milieu: “We hebben gekeken welk systeem het beste past bij de gemeente Waalre. Bij de keuze voor deze manier van afval inzamelen is de input van inwoners leidend geweest. De manier waarop het afval wordt ingezameld bepaalt of wij met elkaar het doel van 100 kg halen. Dit is belangrijk voor een beter klimaat en daarmee een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Wie afval scheidt, betaalt minder

Mensen gaan  meer afval scheiden als afval scheiden loont. Door het afval beter te scheiden vermindert de hoeveelheid restafval. Inwoners betalen bij het nieuwe inzamelsysteem voor het aantal keer dat ze de grijze container aan de straat zetten. Een inwoner die zijn of haar afval goed scheidt, heeft minder vaak een volle bak om aan de straat te zetten en betaalt dus minder dan een inwoner die vaker een volle bak buiten zet. Inwoners krijgen zo zelf invloed op wat ze aan afvalstoffenheffing betalen. Deze manier van afvalinzameling is een bewezen methode in Nederland die veel gemeenten gebruiken en waarmee de doelstelling van 100 kilogram restafval wordt gehaald.

Vaker restafval ophalen 

De frequentie van het ophalen van restafval gaat omhoog van 1 keer in de 4 weken naar 1 keer in de twee weken. Zo kunnen inwoners kiezen wanneer ze de container aan de straat zetten. Daarnaast komt er een mobiel brengpunt voor kleine spullen (passend in een boodschappentas). Op deze manier is er voor klein grofvuil een aanvullende service dichterbij huis.

De inzameling van de andere afvalstromen verandert niet

De huidige wijze van inzamelen van bijvoorbeeld GFT, PMD en oud papier blijft het zelfde. Ook bij hoogbouw verandert de inzameling van restafval niet.

Kosten

De afvalstoffenheffing wordt aangepast naar een vast en variabel deel. Op het variabele deel hebben inwoners straks invloed door de mate van afvalscheiding. De kosten voor het invoeren van het systeem zijn naar verwachting hoger dan het huidige systeem. Gemiddeld over de huishoudens komt dit neer op 8 euro per huishouden per jaar. Maar door goed afval te scheiden, hoeft een huishouden niet duurder uit te zijn dan nu het geval is.
Het nieuwe afvalinzamelsysteem wordt op 16 november oordeelsvormend en op 30 november besluitvormend behandeld door de gemeenteraad. Doel is om het nieuwe systeem op 1 januari 2023 in te laten gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant