Plastic vergaat nooit. Het worden steeds kleinere stukjes. (Foto: Beeldveld Fotografie)
Plastic vergaat nooit. Het worden steeds kleinere stukjes. (Foto: Beeldveld Fotografie)

Zorg voor schoon water en voorkom plastic soep

Algemeen 114 keer gelezen

REGIO - Elk jaar komt er tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic afval in de oceanen terecht. Ook het afval in de sloot in jouw buurt stroomt via beek en rivier door naar zee. Dat plastic vergaat niet. Het wordt een plastic soep, die miljoenen dieren het leven kost. 

De dieren eten hiervan of raken hierin verstrikt. Zorg daarom dat er geen plastic afval in beken en sloten komt. Schoon water is goed voor vissen, planten en andere waterdieren. En goed voor de mensen. Een aantal tips:

Waterfles vullen

Vul je waterfles steeds opnieuw met kraanwater. Gebruik het liefst een fles die lang meegaat. Dan heb je geen plastic flesjes nodig. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Statiegeld op plastic flesjes 

Gebruik je toch ooit een plastic flesje? Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op. Daar is het Waterschap blij mee. Want statiegeld op plastic flesjes betekent minder plastic afval. Lever ze weer in bij je supermarkt of bij het tankstation aan de snelweg. Van de plastic flesjes worden dan weer andere verpakkingen en producten gemaakt.

Plastic afval in de afvalbak

Plastic vergaat nooit. Het worden steeds kleinere stukjes. Totdat je het met het blote oog niet meer ziet. Dieren krijgen plastic in hun lichaam. Zij worden zelf weer gegeten, door andere dieren en door ons. Het komt dus in de voedselketen. Zorg er daarom voor dat plastic niet in onze beken en sloten terechtkomt. Zo kan het ook niet doorstromen naar de zee en krijg je geen plastic soep.

Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation is een organisatie die zich op allerlei manieren inzet om de plastic soep te voorkomen. Op plasticsoupfoundation.nl vind je meer informatie over het plasticprobleem. Je leest wat deze organisatie allemaal doet in de strijd tegen het plastic afval. Je krijgt tips om zelf in actie te komen en leest welke oplossingen er zijn.

Waterschijf van vijf

Ook op andere manieren kun je bewuster omgaan met water. Hoe ga ik om met water in de tuin? Wat mag er wel en niet in het toilet? Wat doe ik met medicijnen? De Waterschijf heeft allerlei weetjes en tips verdeeld in vijf onderwerpen. 
Lees meer op:

www.waterschijfvanvijf.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant