Sommige bijzondere beroepen voelen meer als hobby dan als werk. (Foto: Connie Sinteur)
Sommige bijzondere beroepen voelen meer als hobby dan als werk. (Foto: Connie Sinteur)

Wil Wils tovert een lach op je gezicht

Algemeen 201 keer gelezen

WAALRE - Sommige bijzondere beroepen voelen meer als hobby dan als werk. Zo denkt Waalrenaar Wil Wils er ook over. Hij is karikatuur-, cartoon- en striptekenaar en dat doet hij al jaren met veel plezier.

Door Wilma Stofmeel

Zeventien jaar geleden had Wils nooit kunnen bedenken dat hij van karikatuurtekenen zijn beroep zou kunnen maken. Hij werkte in de horeca en tekende voor zijn plezier. Wils: “In 2004 werd ik door een bedrijf benaderd dat via, via had gehoord dat ik wel aardig kon tekenen. Of ik voor hun iets kon betekenen, maar het moesten wel karikatuurtekeningen zijn. Ik zei zonder aarzelen ja, terwijl ik nog nooit karikaturen had getekend. Gelukkig had ik een paar maanden de tijd om me daar in te bekwamen. Het werd een succes en vanaf dat moment ging het balletje rollen.”

‘Bij een tekentablet kan je mee kijken op een beeldscherm’

Ook in een vak als karikatuurtekenen kun je je verder ontwikkelen. In het begin tekende Wils op papier, maar op den duur bleek dat hij met zijn tijd mee moest gaan. Wils: “Er zijn zo’n vijfendertig tot veertig tekenaars die op locatie werken. Ik zag mijn collega’s overstappen op een tekentablet. Dan teken je op een speciaal tablet en de tekening wordt op een beeldscherm weergegeven. Dan kan het publiek heel gemakkelijk meekijken terwijl de tekening wordt gemaakt. En ik kan de tekening meteen op briefkaartformaat uitprinten. Op personeelsfeesten, bruiloften en partijen is het een groot succes. Ik maak wel altijd vriendelijke karikaturen. Als een schets een goede dynamiek heeft en de tekening goed lijkt, dan ben ik tevreden.”

Ontwikkelen

Vanuit karikatuurtekenen ontwikkelde Wils zich verder tot cartoon- en striptekenaar. Dat gaf weer nieuwe perspectieven. Wils: “Ik geef workshops cartoon- en karikatuurtekenen op locatie, je hoeft daarvoor geen (teken) ervaring te hebben. In het kort bespreek ik de geschiedenis van karikatuurtekenen, het gebruik van kleuren en materialen en geef tips en trucs. Verder neem ik thuisopdrachten aan voor geboortekaartjes, huwelijksaankondigingen, jubilarissen, bedrijfsfeest, wat je maar wilt. Er is een bedrijf dat ieder jaar een groepsfoto wil, met alle medewerkers in karikatuur getekend. Op bruiloften of bedrijfsfeesten gebruik ik bierviltjes. Vaak vinden de gasten een tekening wel leuk, maar willen ze die liever in de binnenzak kunnen steken. Ik maak ook live cartooning. Dan maak ik voor een bedrijf de notulen in cartoonvorm. Een bedrijf kiest hiervoor zodat de inhoud dan makkelijker wordt onthouden. Ik luister wat er wordt besproken en leg dat met een cartoon vast. Bijvoorbeeld bij Unilever werd vergaderd over hoe een artikel aantrekkelijker werd voor 50+ publiek. De conclusie was ‘gebruik een groter lettertype’. Daarop tekende ik een poppetje dat met een loep de tekst op een pakje las. De boodschap was duidelijk.”

‘Feesten werden afgelast, mijn agenda liep leeg’

Door corona kwam Wils, net als veel andere zelfstandige ondernemers in de creatieve sector,zonder werk te zitten. Wils: “Feesten werden afgelast, mijn agenda raakte leeg. Maar ik wilde mezelf financieel kunnen redden. Ik kon gelukkig bij een vriend in de bouw gaan werken. Nu begint het werk aan te trekken, ik krijg het drukker, hoewel het nog wel afwachten is of de regels weer worden aangescherpt nu er weer veel besmettingen zijn.” Meer informatie: www.studiowlt.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant