Een ijscokar in 1937 bij het K.A.J.V. congres in Vught. Zo zijn er nog veel meer van dit soort oude foto's.
Een ijscokar in 1937 bij het K.A.J.V. congres in Vught. Zo zijn er nog veel meer van dit soort oude foto's.

Website met oude foto’s: een feest der herkenning

Algemeen 638 keer gelezen

REGIO - Spelende kinderen op straat, ‘ons mam’ in haar schort achter het fornuis, ploegende boeren, winkels en mode, maar ook schoolfoto’s of films van optochten, verjaardagen en straattaferelen: duizenden foto’s en films met verhalen over leven en werken, bidden en feesten en wonen en ontspannen in Brabant. Nu voor iedereen toegankelijk op www.brabantinbeelden.nl.

Het leven in Brabant van de laatste anderhalve eeuw is vastgelegd in honderdduizenden foto’s en films, zowel van professionele fotografen en filmmakers als van amateurs. BrabantinBeelden maakte een selectie uit dat enorme aanbod, combineerde foto’s en films over een bepaald onderwerp en vertelt het verhaal erachter. Met elkaar geven de beelden én verhalen een inkijkje in het Brabantse leven van alledag, maar ook dat van bijzondere dagen. Van grofkorrelige zwart-witbeelden tot acht millimeter filmpjes en videobanden: De vernieuwde website opent je ogen voor duizend-en-een bekende en onbekende verhalen. Ze zijn gerangschikt op thema: van werk, gezondheid, recreatie en de jaren ’50 tot geloof, liefde, feest en de jaren ’80. Veel verhalen zijn een feest van herkenning. Het kan je zelfs een weerzien met mensen uit je eigen levensgeschiedenis opleveren. 

Gedeeld plezier

Brabant is de provincie van samen, delen, geven en krijgen. Dat geldt ook voor foto’s en films. BrabantinBeelden gunt zoveel mogelijk mensen het plezier om samen herinneringen aan Brabant te delen. In talloze schoenendozen, kasten of op zolder liggen foto’s en films van een voorbije tijd die letterlijk uit het zicht zijn geraakt. Om ook in de toekomst nog te kunnen zien hoe het was in onze provincie, moeten we de beelden ervan nú veiligstellen. “Jij kunt ons daarbij helpen. Doen we niets, dan blijft er niks van over. En wordt dat wat nu nog bij mensen thuis op zolder ligt, bij verhuizen of na overlijden weggegooid”, aldus de organisatie. In Brabant was er nog geen instelling die zich provincie-breed inzette voor het behoud van historische filmbeelden. Daarom heeft het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) deze handschoen opgepakt. De kwetsbare oude filmrollen moeten actief worden geconserveerd, soms gerestaureerd, want gaan anders letterlijk verloren in de tijd. “We beschikken over een speciaal ‘koudedepot’, een ruimte die qua temperatuur en luchtvochtigheid is afgestemd op oud filmmateriaal. Ook hebben we expertise om films te bekijken, te digitaliseren en te beschrijven”, zegt een lid van de organisatie. 

‘Om in de toekomst nog te kunnen zien hoe het was in onze provincie, moeten we de beelden nú veiligstellen.’

Op dit moment bevat de database zo’n 1300 filmtitels die allemaal online te streamen zijn. Dat aantal zal de komende tijd fors groeien. Ook het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) heeft bijgedragen aan deze collectie Brabantse filmbeelden. 

Alles is bijzonder

BrabantinBeelden bewaart foto’s en films van ons verleden, nu en voor de toekomst. Samen met alle Brabanders vormen zij ons foto- en filmgeheugen van Brabant. “Help mee, want ook jouw gewone films zijn bijzonder! Neem een kijkje op BrabantinBeelden”, sluit de organisatie af. Wil je meer informatie of heb je films die je wilt aanbieden? Neem contact op met de organisatie en zij helpen je graag. Dit kan via onderstaande website of per e-mail naar: info@brabantinbeelden.nl en telefoonnummer: 073-6818500.

www.brabantinbeelden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant