Kunsthistorica Liesbeth Schreuder krijgt 6 december de Brabant Bokaal. (Foto: Connie Sinteur)
Kunsthistorica Liesbeth Schreuder krijgt 6 december de Brabant Bokaal. (Foto: Connie Sinteur) Connie Sinteur

Liesbeth Schreuder, Brabantse Hoeder

Algemeen 181 keer gelezen

WAALRE - Liesbeth Schreuder, kunsthistorica en inwoner van Waalre, ontvangt maandag 6 december de Brabant Bokaal. Zij krijgt deze uit handen van Ina Adema, commissaris van de koning en voorzitter van het Prins Bernhard cultuurfonds Brabant. Sinds 2008 wordt deze bokaal uitgereikt aan een vrijwilliger die zich op een bijzondere manier inzet voor cultuur in Brabant. 

door Wilma Stofmeel

Liesbeth Schreuder krijgt de bokaal voor haar jarenlange inzet voor beeldende kunst in Eindhoven en omgeving. Nu mag zij zich aansluiten bij Stichting De Brabantse Hoeders. Deze kiest ieder jaar, samen met het cultuurfonds een project waaraan dan subsidie wordt gegeven. Liesbeth Schreuder studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Samen met haar toenmalige echtgenoot kwam ze naar Eindhoven en kwam zo bij het Academisch Genootschap (AG) terecht. Een sociëteit voor wetenschap, maatschappij en cultuur waar Schreuder de diepgang vond waar ze naar op zoek was. Schreuder: “Ik wilde iets teruggeven aan de maatschappij. In 1990 werd de AG-Kunstprijs in het leven geroepen. Deze wordt uitgereikt aan jonge kunstenaars uit de regio. Daar sloot ik me bij aan. In het begin deed ik allerlei hand- en spandiensten. Daar groeide ik verder in door en nu ben ik voorzitter van de jury die de prijs toekent. Aanvankelijk koos het bestuur per keer een andere culturele discipline. Voor de uitreiking in 2022 is gekozen voor beeldende kunst in het algemeen: schilderkunst, fotografie en multimedia. De prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro en dat heeft veel impact op de kunstenaar. Het kan voor hem of haar betekenen dat er geld is om een studio te huren en materialen te kopen.”

Begeleiden

Schreuder heeft het heel druk met het begeleiden van de kunstenaars. Schreuder; “Ik bezoek de kunstenaar en begeleid die met de zakelijke beslommeringen. Zo help ik met de PR en met het aanvragen van subsidie. Er moet aan veel voorwaarden worden voldaan, het werk moet vaak maatschappelijk betrokken zijn voordat je subsidie krijgt. Sinds 2011 wordt er erg bezuinigd op cultuur, de kunstenaars hebben het zwaar en moeten vaak een baan ernaast zoeken. Kunst wordt nog steeds niet gezien als werk, terwijl het toch heel belangrijk is. Tegenwoordig leren ze zelfs op de kunstacademie een businessplan te maken, terwijl een kunstenaar creatief wil werken.”

Naast haar vrijwilligerswerk bij het AG en het geven van lezingen, geeft Schreuder alweer tien jaar aan blinden les in kunsthistorie. Schreuder; “Ik geef les aan mensen die jong blind zijn geworden, of later, maar die dus wel hebben kunnen zien. Blinden hoeven niet met de handen kunst te zien. Tijdens de cursus bespreek ik met ze wat het concept van de kunstenaar is, welk materiaal die gebruikt heeft en wat de inhoud van het kunstwerk is. Zo krijgen ze toch een beeld van de voorstelling. We gaan ook samen op excursies, dat zijn altijd hele leuke ervaringen.”

Laagdrempelig

Schreuder vindt het belangrijk dat kunst laagdrempelig is. “Kunst kijken hoeft niet moeilijk te zijn, kunst maken is dat wel. Dat heb ik zelf ondervonden. Ik wilde zelf ook een keer proberen iets te tekenen en vroeg iemand mij daarbij te helpen met wat aanwijzingen. Ik had al iets in mijn hoofd en begon met een tros druiven. Maar het viel erg tegen om, wat ik in gedachten had, op papier te krijgen. Daarom kan ik nog meer genieten van een mooi schilderij. Op het oog lijkt het dan zo simpel gemaakt, maar ik weet nu dat het vaak niet zo simpel is.”
Om in aanmerking te komen voor de Brabant Bokaal moeten er aanbevelingsbrieven worden ingediend, Schreuder heeft die onlangs mogen lezen; “Ik heb hele mooie en lieve brieven gelezen waarin werd verteld waarom ik deze bokaal heb verdiend, dat was heel bijzonder. Ik vind het ook bijzonder dat ik mag toetreden tot de Brabantse Hoeders. Zelf kom ik uit Hillegom maar voel me nu heel welkom in Brabant en hier in Waalre.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant