Pieter van der Heijden (l) en Jan Damen in de studio van Wink Radio. (Foto: Noortje de Vries)
Pieter van der Heijden (l) en Jan Damen in de studio van Wink Radio. (Foto: Noortje de Vries)

Jan en Pieter maken radio in Waalre

Algemeen 74 keer gelezen

WAALRE – Niet iedereen weet het maar Waalre heeft haar eigen radiostation. In de garage van Jan Damen op de Molenstraat staat een semiprofessionele radiostudio waar dag en nacht muziek wordt gedraaid op Wink Radio. Samen met negen andere dj’s vult Jan wekelijks verschillende programma’s met als motto: Alles mag, niets moet en plezier moet voorop staan.

door Noortje de Vries

In de garage waar de studio zit, hoor je zachtjes een nummer van Ed Sheeran, hangen verschillende oude cd-hoezen naast een grote vlag met het logo van Wink Radio aan de muur en er staan verschillende tv’s met camera’s voor de livestream. Pieter van der Heijden staat met een koptelefoon op achter de knoppen en Jan Damen houdt alles goed in de gaten.  Hij begon in 2017 In Someren met het radiostation. “Ik ben altijd al bezig geweest met muziek. Vroeger werkte ik bij de lokale omroep in Someren en had ik mijn eigen drive-in show. Rond 2017 vond ik de drive-in niet echt interessant meer en kreeg ik het idee om de radio weer op te pakken. Zo ben ik met een aantal vrienden Wink Radio begonnen.”

In april 2018 verhuisde Jan naar Waalre en nam Wink Radio mee. Op dit moment luisteren voornamelijk vrienden en familie naar de uitzendingen, maar dat vindt Jan helemaal niet erg. “We doen het echt voor de lol. Er zijn honderden radiostationnetjes op internet die het proberen te maken. Ik let niet zoveel op de hoeveelheid mensen die luisteren. Ik vind het leuk als ik feedback krijg maar het gaat mij meer om het radio maken dan om de luisteraars.”

Geen ervaring

Op dit moment bestaat Wink Radio uit tien dj’s. Sommige komen naar de studio om uit te zenden, anderen doen dit vanuit hun eigen huis in Amsterdam en België. Pieter van der Heijden, die elke zondagochtend zijn eigen programma ‘Ambiance met Pieter’ draait, is zonder enige ervaring in de radiowereld beland. “Begin dit jaar zat ik te zoeken naar iets leuks wat ik kon doen als hobby. Ik vond de radio en muziek altijd wel heel erg interessant. Daar ben ik mij toen in gaan verdiepen en zo stuitte ik op Wink Radio.” Pieter stuurde Jan een mailtje om te vragen of hij misschien iets bij de radio kon doen. “Het was best wel een grote stap voor mij. Het ziet er namelijk allemaal zo professioneel uit in de studio en ik heb helemaal geen ervaring dus ik dacht dat ik geen kans zou maken.” Tot Pieters verbazing kreeg hij dezelfde avond nog een mailtje terug en die week draaide hij al zijn eerste programma samen met Jan. “Sindsdien ben ik hier elke zondagochtend te vinden. Het is hartstikke leuk, maar ook moeilijk. Radio maken lijkt heel erg simpel maar je moet praten, knopjes schuiven, het geluid in de gaten houden en dan gebeurt er nog heel veel op de beeldschermen die voor je staan. Daar krijg ik soms wel kortsluiting van”, lacht Pieter. “Maar dat moet je gewoon leren en dat kan hier ook want Jan geeft iedereen gewoon een kans.”

Top 250

Jan heeft vorig jaar een Top 100 samengesteld, maar dit jaar wilde hij het groter aanpakken. “De dj’s zien elkaar bijna nooit. Ik wilde iedereen een keer een weekend bij elkaar krijgen en zo kwam ik op het idee om een top 250 te maken.” Luisteraars hebben de afgelopen maand hun top 250 nummers mogen insturen en de muziek springt qua genre van links naar rechts. “We hebben in totaal tachtig tot negentig lijsten binnen gekregen. Iedereen heeft echt zijn eigen muziekvoorkeur en de lijst heeft dan voor iedereen wel iets. Het gaat van AC/DC naar Suzan en Freek en van Tina Turner naar Simon & Garfunkel.”

In het weekend van zaterdag 4 en 5 september, tussen 10.00 uur en 20.00 uur is de Top 250 van Wink Radio te horen via internet:

www.winkradio.nl

Uit de krant