Kamal Mohamad (rechts) en Lucas Vaassen (midden). Links theaterdocent Lesly van Eldijk van SNENS.
Kamal Mohamad (rechts) en Lucas Vaassen (midden). Links theaterdocent Lesly van Eldijk van SNENS.

Brugklassers buigen zich over zwerfafval

Algemeen 385 keer gelezen

WAALRE - Twaalf vmbo-brugklassen van scholengemeenschap Were Di uit Valkenswaard hebben de afgelopen weken oplossingen bedacht voor het zwerfafvalprobleem. De beste ideeën zijn op de valreep van de zomervakantie beloond met een heuse award en andere mooie prijzen. De winnaars komen uit Waalre. 

Zwerfafval is al het afval dat niet in een afvalbak wordt gegooid. In Nederland gaat het vooral om blikjes en plastic flesjes, kauwgom, peuken van filtersigaretten en snoep- en chipsverpakkingen. Zwerfafval is een van de grote problemen van deze tijd. Al deze rommel vervuilt de bodem, dieren eten het op of raken erin verstrikt. Als het niet wordt opgeruimd, blijft zwerfafval tientallen jaren of nog veel langer in de natuur aanwezig. 

Reden voor de gemeente Valkenswaard en scholengemeenschap Were Di omhet programma ‘Zero Trash’ te lanceren, een educatief en creatief project waarbij leerlingen aan de slag gaan met het zwerfafvalprobleem. “De leerlingen krijgen een klus waarbij ze verschillende talenten moeten inzetten”, vertelt Femke van Gorkum van SNENS, dat het programma ontwikkeld heeft. “Ze moeten een originele oplossing bedenken voor het zwerfafvalprobleem in hun eigen omgeving én deze op een creatieve manier presenteren. Die uitdaging geven wij graag mee aan de leerlingen.”

Rommelroulette

Het project begon met het casinospel ‘Rommelroulette’. In dit spel leren de leerlingen spelenderwijs alle ‘facts and figures’ over de gevolgen van zwerfafval. Hoe lang duurt het voordat afval in het milieu is afgebroken? (Antwoord: kauwgom 20 jaar, aluminium blikje 100 jaar, plastic flesje 500 jaar, en glas een miljoen jaar) Hoe lang houden we een plastic zak gemiddeld vast tot we hem weggooien? (12 tot 20 minuten) Hoeveel restafval produceert elke Nederlander per jaar? (230 kilo) Op basis van die informatie bedenken de leerlingen een creatieve oplossing. 

Ellen Verbeek is een van de docenten die het project begeleidde. “Zwerfafval is een herkenbaar verschijnsel voor brugklassers, ze komen het dagelijks tegen. Met Zero Trash willen we een stukje bewustwording creëren en hopelijk ook gedragsverandering. Dat je even nadenkt voordat je een plastic flesje in de berm smijt.” Twaalf vmbo-brugklassen deden in groepjes mee aan het project. Zij werkten een idee uit om het afvalprobleem aan te pakken en presenteerden hun oplossing in een filmpje. Uit de twaalf beste filmpjes koos SNENS een top 3. Het beste filmpje bepaalden alle vmbo-brugklassers samen tijdens de grote finale in de aula van Were Di. Dat van Kamal Mohamad en Lucas Vaassen van klas kgk1f kreeg het hardste applaus en werd zo de winnaar. De twee ontvingen een award en bioscoopbonnen. Verder waren er voor de hele klas vrijkaartjes voor zwembad de Wedert.

Goede voorlichting

Docent Ellen Verbeek kijkt met een goed gevoel terug op het project: “Hopelijk hebben we een kiem gelegd voor de toekomst: dit is de generatie die straks de milieuproblemen moet gaan oplossen.”

‘We willen een stukje bewustwording creëren’

Ook de gemeente Valkenswaard, geldschieter van het project, ondersteunt het van harte. Wethouder Theo Geldens: ‘Als je door Valkenswaard wandelt, word je gewoon verdrietig van al het zwerfafval. Dat hoort niet bij onze gemeente. Daarom hebben we ons ook aangesloten bij de landelijke campagne van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation. We doen veel om zwerfafval tegen te gaan, en dit project helpt mee om de jeugd bewust te maken van dit probleem. Met goede voorlichting kun je niet vroeg genoeg beginnen.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant