Tim van der Lugt (8) met zijn 9 zakken plastic flessen die hij het afgelopen jaar heeft verzameld.
Tim van der Lugt (8) met zijn 9 zakken plastic flessen die hij het afgelopen jaar heeft verzameld. Noortje de Vries

Tim spaarde een jaar lang plasticflessen voor een zakcentje maar kan er nu niks meer mee

Algemeen 530 keer gelezen

WAALRE - Sinds 1 juli dit jaar zit er vijftien cent statiegeld op kleine plastic flesjes water en frisdrank. Dit alles om zwerfvuil uit de natuur te halen. De kleine 8-jarige ondernemer Tim van der Lugt zag daar wel verdiensten in en besloot een jaar lang de flesjes te gaan verzamelen.

door Noortje de Vries

Meer dan 9 zakken vullen het speelhuisje in de achtertuin van de familie Van Der Lugt. In die zakken 367 flessen, die nu grotendeels waardeloos blijken te zijn. Het begon allemaal een jaar geleden toen Jessica Mortier, Tim’s moeder, op het nieuws hoorde dat er statiegeld op meerdere plastic flessen zou komen, “Ik vertelde het thuis aan de kinderen en dat bracht Tim op een idee.” 

Bij de familie Van der Lugt zijn ze sowieso altijd al bezig om de natuur schoon te houden. Tim: “Ik ruim al wel vaker zwerfvuil op als ik een rondje ga lopen met de hond. Toen ik hoorde over de plastic flessen gaf het mij een extra reden om meer te gaan zoeken naar zwerfvuil.”

Monstertruck

Een andere manier hoe Tim naar flesjes zoekt is met zijn afstand bestuurbare monstertruck, “Daar loop ik soms rondjes mee om flessen te verzamelen. Dat maakt het lopen een heel stuk leuker want dan kan ik met mijn auto rijden. Een ander voordeel is dat er plastic flesjes in de achterbak passen waardoor ik ook nog eens extra veel flessen mee kan nemen.”

Favoriete plekjes

Verder heeft Tim zijn favoriete plekjes in de buurt om zwerfvuil te zoeken. Zo gaat hij vaak naar het speeltuintje aan de Anna Paulownalaan, de vlonder bij de Tongelreep en is hij regelmatig te vinden bij De Pracht.
“Daar vind ik voornamelijk zwerfvuil zoals confetti en chipszakjes van de grote kinderen die daar rondhangen. Alleen niet heel veel plastic flesjes. Maar ik ruim het andere vuil wat ik vind wel altijd op in de prullenbak.”

Ondernemer in de dop

De verzameling plastic flessen is niet het enige dat Tim bij elkaar spaart. Deze kleine ondernemer weet op meerdere manieren een zakcentje bij te verdienen. “Toen Tim zes was hoorde hij dat er spaarzegels waren waarmee je meer kan verdienen dan met de rente op zijn spaarrekening”, zegt Jessica Mortier lachend, “wij nemen sindsdien de zegels mee als we boodschappen doen en Tim mag de boekjes vullen. Een echte ondernemer in de dop zullen we maar zeggen.” 

IJzer

Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat Tim op het idee kwam om plastic flessen te verzamelen. Verder vertelt hij ook nog casual dat hij laatst hoorde dat oud ijzer ook geld oplevert. Misschien wel een volgend project.

Vlot bouwen

Een groot gedeelte van de flesjes die Tim heeft gespaard zijn nu onbruikbaar omdat ze de speciale statiegeldsticker missen. Jessica Mortier is ondanks de teleurstelling enorm trots op wat Tim het afgelopen jaar bij elkaar heeft gespaard: “Tim heeft helaas geen klein fortuin gespaard maar hij heeft wel de natuur een jaar goed schoongehouden.”

Afval nu ook afval

En ook al zitten ze in een plastic zak en zijn ze klaar om met de vuilniswagen mee te gaan, Tim heeft andere plannen: “Papa en ik willen bij de gemeente gaan vragen of we misschien voor deze goede daad een beloning kunnen krijgen. Als ze dat niet willen doen, bind ik alle flessen aan een paar grote takken, bouw ik een vlot, vaar ik een rondje op Het Meeuwven en lever ik de flessen daarna wel in.”

Tim van der Lugt en zijn monstertruck waar hij plastic flessen mee ophaalt.

Uit de krant