"Mensen die niet naar de natuur kunnen, kunnen voortaan een bril opzetten en in een andere wereld stappen."

VR vergroot beleefbaarheid De Groote Heide

Algemeen 81 keer gelezen

Door Roy de Leijer

EINDHOVEN - Vanuit je woonkamer Grenspark De Groote Heide binnenstappen. Het kan sinds kort via een nieuw virtual reality-platform, dat op woensdag 26 oktober, tijdens de Dutch Design Week, werd gepresenteerd in poppodium De Effenaar in Eindhoven.

Virtual reality-platform De Groote Heide is ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf VRMaster, in samenwerking met Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel, Waterschap De Dommel en Studio Sjoucke. Op de website VRapp.co wordt een voorproefje gegeven van wat Grenspark De Groote Heide, waarin de gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck, Eindhoven, Neerpelt en Hamont-Achel participeren, allemaal te bieden heeft. Door middel van 360 graden foto’s en een virtual reality-bril wanen mensen zich midden in het gebied. Dat kan al met een simpel kartonnen doosje, een zogeheten viewer, waarin een smartphone wordt geplaatst. VRMaster-eigenaar Detlef La Grand: “Mensen die niet naar de natuur kunnen, kunnen voortaan een bril opzetten en in een andere wereld stappen.”
Mart Wijnen, wethouder van de gemeente Valkenswaard en voorzitter van de stuurgroep De Groote Heide, nam de proef op de som en opende het platform door een ‘virtueel lintje’ door te knippen. Hij is blij het initiatief: “We kunnen nu nog beter laten zien hoe rijk we hier zijn. Ik ben 62, maar heb nog lang niet alles in deze omgeving gezien.”
“Het platform biedt kansen om De Groote Heide beter beleefbaar te maken. Niet alleen voor toeristen, maar bijvoorbeeld ook voor mensen in bejaardenhuizen”, stelt Has van Helvoort, alliantiemakelaar bij Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel.

Verschillende thema’s, zoals cultuur en natuur, worden door een honderdtal foto’s en visualisaties belicht. De afbeeldingen zijn met een 360 graden camera gemaakt en soms voorzien van real-life audio. Er is veel aandacht voor water. Ilja Frenken, planvormer bij Waterschap De Dommel: “We willen onzichtbaar water zichtbaar maken en op die manier meer waterbewustzijn creëren. Zo wordt er onder meer een beeld gegeven van de waterberging in Heeze-Leende en Geldrop.” Daarnaast laat ontwerper Sjoucke Hooghiem aan de hand van 360 graden visualisaties zien wat er bij overmatige regenval gebeurt met de zelfrijzend dam bij het Van Abbemuseum in Eindhoven.
Een zes uur durende kanotocht over het riviertje de Tongelreep, vanaf de Achelse Kluis tot Eindhoven, leverde zulke prachtige panoramafoto’s op dat er uiteindelijk vanaf werd gezien om het beeldmateriaal aan het grote publiek te tonen. Frenken: “Ze zouden mensen teveel kunnen verleiden om kwetsbare plekken te bezoeken. We beperken ons daarom alleen tot de gebieden die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor intern gebruik en natuurbeheerders bieden de 360 graden foto’s echter veel bruikbare informatie.”

Het virtual reality-platform De Groote Heide krijgt de komende maanden meer inhoud. Van Helvoort: “Met het platform kunnen we de pareltjes in ons gebied, zoals Kasteel Heeze en de Achelse Kluis, beter zichtbaar maken. Wij geven niet alles weg, we laten slechts teasers zien.” Hij geeft aan dat het virtual reality-platform een soort community moet worden. Mensen kunnen zelf 360 graden content uploaden, zodat ze bijvoorbeeld hun vakantie kunnen herbeleven.

Het verbinden van de Brainportregio met de omliggende natuur is niet nieuw. Eerdere initiatieven zijn onder meer het zogeheten SlimBoek, een interactief fotoboek gekoppeld aan een augmented reality-wandeling, wifi-werkplekken midden in de natuur en brandsensoren. De projecten krijgen binnenkort navolging van een Pokémon Go-achtig kabouter-project. Meer info: www.vrapp.co, www.degrooteheide.eu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant