Afbeelding

Scholen bouwen het beste verhaal

Algemeen 82 keer gelezen

Vorige maand stond het in alle kranten: kinderen zijn onvoldoende in staat om een goed opgebouwd verhaal te schrijven. De Bibliotheek Eindhoven heeft samen met LEGO Education een wedstrijd onder basisscholen uitgezet. Hiermee worden de kinderen op een creatieve manier uitgedaagd hun eigen verhaal te maken. Maar liefst tien scholen uit Eindhoven en Waalre gaan de uitdaging aan.

REGIO - Kinderboekenschrijfster Anja Vereijken heeft speciaal voor dit project het eerste deel van een verhaal geschreven. Aan de basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 de vraag om het verhaal af te maken. En daar zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden voor.
De manier waarop de kinderen met het verhaal aan de slag gaan is bijzonder. De deelnemende klassen hebben de LEGO Story Starter gekregen - een doos vol speciaal ontwikkeld materiaal van LEGO Education. In groepjes bouwen de kinderen hiermee het verhaal letterlijk uit tot een spannend, grappig, ontroerend en super verrassend einde.

Voor de kinderen is het erg leuk om op deze manier spelenderwijs het verloop van een verhaal te bedenken. Maar het is ook leerzaam. Want hoe bouw je een verhaal goed op? Door gebruik te maken van legoblokjes, wordt het plezier en de fantasie gestimuleerd en wordt het proces van een goed opgebouwd verhaal inzichtelijk gemaakt.
Bovendien wordt er volop aanspraak gedaan op de 21ste eeuwse vaardigheden, zoals creativiteit, samenwerken en digitale vaardigheden. Want nadat het verhaal bedacht is, moet het ook in een zelf te bepalen vorm gepresenteerd worden.

Op vrijdagochtend 21 oktober is in de Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame de finale. De beste verhalen van elke deelnemenede school worden dan gepresenteerd.
Bekijk hier https://www.youtube.com/watch?v=mNZYZeiORHk het filmpje dat met Anja Vereijken is opgenomen over deze wedstrijd.
De uit Waalre afkomstige scholen zijn OBS Ekenrooi en De Meent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant