Frans en Brenda van Baaren voor twee schilderijen van Frans.
Frans en Brenda van Baaren voor twee schilderijen van Frans.

Expositie Frans en Brenda van Baaren

Algemeen 97 keer gelezen

De huidige expositie in Huize Eeckenrhode van stippen en lijnen die vlakken met kleuren vullen gaat het niet alleen over objecten, maar ook over sociale relaties. De schilderijen zijn van de hand van Frans van Baaren en zijn dochter Brenda van de Laar-van Baaren.

Waalre - Tijdens zijn middelbare schooltijd ontdekte Frans het plezier van tekenen en schilderen. Veel schilderijen heeft hij in de loop der tijd gemaakt en ook verkocht of geschonken. Een residu van wat er momenteel nog in zijn bezit is, wordt nu geëxposeerd, gelardeerd met doeken van zijn dochter, die met de liefde voor de schilderkunst haar hele leven al gevoed is. Frans: “Mijn dochter en ik hebben dezelfde hobby’s, namelijk schilderen en bowlen. Zij heeft echter een drukke baan en ook de zorg voor een gezin met man en twee kinderen zodat er naast de sportieve activiteiten weinig tijd overblijft voor de kunst.” Bij Frans is zijn voorkeur voor het gebruik van olieverf kenmerkend. Naast de honderden olieverfschilderijen die hij inmiddels gemaakt heeft, heeft hij zich slechts een keer of twaalf aan een aquarel gewaagd. Wat wijze van schilderen betreft, dicht hij zichzelf niet per se een bepaalde vaste techniek of karakteristieke stijl toe, al is zijn kleurgebruik – dat hij zelf verbindt met de serieuze positiviteit waarmee hij het leven bekijkt – altijd uitnemend te noemen. Daarnaast blijkt wel duidelijk dat keuzeonderwerpen uit de natuur, dieren en landschappen in het bijzonder, preferentie bij hem hebben.

Een zeer bijzonder aspect aan deze tentoonstelling is dat het een expositie is van vader en dochter. Op kunstzinnig gebied is er geen competitie tussen de twee. “Het werk van mijn dochter geeft dikwijls blijk van een gehaaste leefwijze met een soms ietwat ernstige kijk op de levensomstandigheden, maar ook de kracht en het temperament als bron om je in het leven staande te houden. Haar schilderwijze is heel bijzonder door de compositie en uitbeeldingen met een expressionistisch karakter. Kijk bijvoorbeeld maar naar de toepassing van prikkeldraad, vishaken, vissen en strakke raampartijen. Ik vind het heel fascinerend.” Het liefst schildert Brenda met olieverf op duurzaam linnen. Toch wisselt ze ook wel af met werken met acrylverf. De terughoudendheid in de toepassing van kleuren typeren haar stijl, evenals de krachtige lijnen van penseel en tempeermes, waarmee ze toch ook iets verraadt van haar intense karakter.

De expositie is tot en met eind november te bezichtigen in de hal en zaal van Eeckenrhode, Irenelaan 9 in Waalre.

www.eeckenrhode.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant