Afbeelding

Nul op de Meter renovatie

Algemeen 1 keer gelezen

Een ‘Nul op de Meter’ woning wekt evenveel energie op als er nodig is voor bewoning en huishouden. Woningeigenaren die hun eigen woning renoveren tot een (bijna) ‘Nul op de Meter’-woning, konden daar al een ‘Energiebespaarlening’ voor aanvragen. Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken. Het maximum leenbedrag wordt nu verhoogd tot 50.000 euro. Voor VvE’s geldt dit bedrag per appartement. Het leenbedrag moet binnen 15 jaar worden terugbetaald. Er is wel een voorwaarde: het hogere leenbedrag is alleen beschikbaar voor woningeigenaren en VvE’s die voor een maximum aan energiebesparende maatregelen gaan. De maatregelen moeten voldoen aan hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid. Aan de lijst met energiebesparende maatregelen die met behulp van een Energiebespaarlening gefinancierd kunnen worden, zijn nu twee maatregelen toegevoegd:


1. Zeer Energiezuinig Pakket en Nul op de Meter
Een ‘Zeer Energiezuinig Pakket’ is een combinatie van maatregelen om een woning energiezuiniger te maken. Hiervoor kunt u een Energiebespaarlening tot maximaal 40.000 euro per woning of appartement aanvragen.

Om echt Nul op de Meter te worden via een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking kunnen woningeigenaren en VvE’s een Energiebespaarlening tot maximaal 50.000 euro aanvragen.


2. Energiebespaarlening en subsidie combineren
U kunt een Energiebespaarlening combineren met de ‘Subsidie Energiebesparing Eigen Huis’. Deze subsidie ontvangt u als u minimaal twee energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast ontvangt u subsidie als u advies inwint.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst, dus wees er snel bij. Bij een zeer energiezuinig pakket van maatregelen is er een extra bonus van 4.000 euro.

Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) geldt die bonus per appartement.

Frits Steenberghe

Uit de krant