Guus de Wijn, bezig met het inrichten van de expositieruimte. (Foto: Theo van Sambeek)
Guus de Wijn, bezig met het inrichten van de expositieruimte. (Foto: Theo van Sambeek)

“Ik heb de leukste baan van Kempenhaeghe”

Algemeen 71 keer gelezen

HEEZE - Op een mooie plek, te midden van de natuur, staat het witte gebouw van Atelier en Galerie Kempro op het terrein van Kempenhaeghe. Het is een professioneel ingerichte ruimte waar gewerkt wordt onder de bezielende leiding van Guus de Wijn. Momenteel vindt daar een keramiekexpositie plaats, opgezet door de Vlaamse topkeramist Patty Wouters.

Als creatief therapeut begon Guus in 1994 met vijf bewoners; mensen met een zodanige vorm van epilepsie dat ze niet in hun eigen woonomgeving konden blijven. In de loop der jaren is deze groep gegroeid naar 21 mensen die hele of halve dagen bezig zijn in het atelier. ‘Beperkingen zijn niet boeiend, mogelijkheden wel’ is een sterk motto van waaruit gewerkt wordt en waardoor de groep geïnspireerd wordt.
Naast tekenen, schilderen, grafisch werk en beeldhouwen wordt er op ambachtelijke wijze papier geschept, geweven en keramiek gemaakt.
De ambachtslieden en kunstenaars laten zich inspireren door elkaar en dit heeft gedurende de jaren tot de mooiste producten geleid.
Guus: “De resultaten zijn zodanig dat je dit strikt genomen geen ‘dagbesteding’ meer kunt noemen”.
Begeleiders en vrijwilligers scheppen voorwaarden en ondersteunen waar mogelijk maar elke kunstenaar maakt zelf zijn werkstuk naar eigen inzicht en met persoonlijke signatuur. “Het zijn mensen met talent”, zegt Guus. “Hun werk valt onder de stroming Outsider Art’, niet gehandicaptenkunst.”
Zij organiseren zes tentoonstellingen per jaar; afwisselend werk van outsider kunstenaars en reguliere kunstenaars.

Galerie Kempro heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd wat de kwaliteit van de tentoonstellingen betreft, mede door de sfeer van de ruimte is het een ontmoetingsplek geworden voor kunstenaars en kunstliefhebbers.
De medewerkers van galerie zijn trots op hun jaarlijks terugkerende keramiektentoonstelling en in het bijzonder op de internationale porseleintentoonstelling die afgelopen zondag is geopend.
De Belgische topkeramiste Patty Wouters heeft zestien bevriende porseleinvirtuozen om zich heen verzameld uit binnen- en buitenland. Naast kunstenaars uit Japan, Engeland, België en Tsjechië neemt ook de Heezer keramist Willy van Bussel deel aan de expositie.
Willy is lid van een commissie binnen Kempro die meedenkt over de jaarlijkse keramiektentoonstelling en de overige tentoonstellingen.
Hij zit al heel lang in het vak en maakt, mede dankzij zijn ervaring, techniek en materiaalkennis, prachtige keramische objecten. Willy: “Kunst vind ik een groot woord”.

Wouters heeft kunstenaars gekozen die zich vooral laten inspireren door de ‘schaalvorm’. Enerzijds zijn er kunstenaars die nog steeds pure porseleinen komvormen maken in verschillende technieken zoals draaiwerk, inlegwerk, Bone China, gipswerk en handvormen. Anderzijds zijn er porseleinkunstenaars die de oorspronkelijke komvorm evolueren naar sculpturale of conceptuele creaties, potvormen in reeksen of wandobjecten met een duidelijke link naar de komvorm.
De fragiele objecten worden door de kunstenaars zelf geplaatst in glazen vitrines, op glazen consoles en witte sokkels; met de professionele belichting komt de puurheid, zuiverheid en transparantie van het porselein nog meer tot zijn recht.
Volgens Guus en Willy is het adagium ‘less is more’ bij deze expositie een goed uitgangspunt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant