Voor Rick Baats komt de mogelijkheid om boer te worden een stap dichterbij.
Voor Rick Baats komt de mogelijkheid om boer te worden een stap dichterbij.

Nuffield scholarship voor Rick Baats

Algemeen 68 keer gelezen

WAALRE - In deze tijd is het niet vanzelfsprekend dat een agrarisch bedrijf over gaat van vader op zoon. Toch zijn er nog jongeren die wel een boerenbedrijf willen bestieren. In september jongstleden werd gestart met de web-serie ‘Boerderij de Opvolger’ een wedstrijd waarbij men op zoek is naar jonge agrarische talenten, de winnaar krijgt de Nuffield scholarshipprijs.

Voor iemand die in eerste instantie helemaal geen boer wilde worden, heeft Rick Baats (25) het ondertussen ver geschopt, want hij mag zich winnaar noemen van deze serie. Baats studeerde op de Middelbare Agrarische School (MAS) milieukunde, maar toen hij kennismaakte met de opleiding Veehouderij wisselde hij van studie. Vervolgens ging hij naar de HAS in Den Bosch Bedrijfskunde en Agribusiness studeren. “Ik zag in het vakblad ‘Boerderij’ een advertentie staan. Er werden jonge agrariërs gezocht om deel te nemen aan ‘Boerderij de Opvolger’. Ik heb lang nagedacht of ik wel mee zou doen, omdat ik misschien niet uitgekozen zou worden. In het promotiefilmpje dat ik instuurde waren mijn argumenten om mee te doen, dat ik nieuwe contacten wilde maken en nieuwe inzichten hoopte te krijgen.”

In een tijdsbestek van zes weken kwamen de jongeren bij elkaar om de strijd met elkaar aan te gaan. Camera’s legden alles vast en iedere vrijdag was het resultaat op de website te zien (www.boerderij.nl/opvolger).”Op de eerste dag maakten we op Dairy Campus Leeuwarden kennis met elkaar. Het was heel gaaf, we bezochten een Innovatiecentrum Melkhouderij. Ik won de dagprijs. Toen ons groepje een opdracht kreeg voor productontwikkeling bedachten we een lampje dat achter op de halsband van de koe zit. Wanneer je een koe voor behandeling eruit moet pikken, kun je met een app haar lampje laten branden. Dat scheelt een heleboel tijd. In totaal heb ik twee keer de dagprijs gewonnen en uiteindelijk de hoofdprijs.”

De acht deelnemers hebben in groepjes met wisselende samenstelling in totaal zes opdrachten uitgevoerd. Een van de punten die de jury in Baats waardeerde is de ondernemende houding om zijn omgeving overal bij te betrekken. “Een belangrijke eigenschap voor de nieuwe generatie boeren, die de kloof tussen landbouw en samenleving moet verkleinen.”

In maart komen alle nationale winnaars van de prijs in Brazilië bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Het zijn voornamelijk ondernemers. In Nederland is de eis voor een scholarship minimaal zes weken. Door het netwerk dat scholars hebben kan iedereen zijn onderwerp onderzoeken. Het hangt van je onderwerp af naar welk land je gaat. De reis wordt mogelijk gemaakt door de € 7.500,- die aan de prijs is verbonden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant