De groep ‘Wandelen in de wijk’ sluit het jaar af met een welverdiende lunch.
De groep ‘Wandelen in de wijk’ sluit het jaar af met een welverdiende lunch. Foto: Theo van Sambeek

Goede voornemens voor 2018

Algemeen 0 keer gelezen

Tegen het einde van het jaar komen de goede voornemens. Stoppen met roken, gezonder eten, minder werken en meer genieten. Mieke Spoorenberg (64) vindt het vooral belangrijk om lekker actief te bewegen. In 2012 zocht GOW Welzijnswerk vrijwilligers voor de activiteit ‘Wandelen in de Wijk Waalre’. Deze activiteit is in het leven geroepen voor mensen die niet meer mee kunnen komen in wandelgroepen die in hoog tempo grote afstanden afleggen. Spoorenberg ging een paar jaar later de wandelgroep begeleiden en zet iedere week een mooie route uit.

Waalre - Eigenlijk is het al lang geen ‘Wandelen in de wijk’ meer, het vaste clubje wandelaars komt tegenwoordig verder dan de eigen buurt. “We hebben iedere maand een ander verzamelpunt van waaruit we vertrekken. De elf dames en één heer genieten van de mooie natuur en die vind je in Aalst én Waalre. Landgoed Eeckenrode en Landgoed de Hurken hebben mooie wandelgebieden. Op de Hurken kun je vogels kijken. ‘s Zomers vertrekken we vanuit de Volmolen. De routes lopen om het Vlasrootven in Natuurgebied Vlasroot. Of we volgen een stuk van het Dommelpad. Dit is een natte voeten pad, dus laarzen aan. Bij de brug van MMC vind je de Kempische visroute. Binnenkort komt daar nog het nieuwe natuurgebied in het Dommeldal in Waalre bij.”

Spoorenberg stelt zelf de route samen. “Ik zet op de computer globaal een route uit. Er moet nog wel iets te ontdekken blijven over de omgeving. Soms kan dat verkeerd uitpakken. We lopen over het algemeen één uur. Er zijn mensen bij voor wie dat lang genoeg is. Eén keer misten we een afslag en kwamen in Dommelen uit. Na anderhalf uur waren we pas terug op het startpunt. Dat was te zwaar. Wanneer het vertrekpunt achteraf ligt poolen we met elkaar, of gaan er op de fiets naar toe. Het wandelen is ook goed voor de sociale contacten, er wordt onderweg ook heel wat afgekletst. Ondertussen hebben we toch oog voor de natuur. In november bekeken we paddenstoelen en in het voorjaar speuren we naar ontkiemende plantjes. Als beloning drinken we na de wandeling samen een kopje koffie of thee. We hebben al drie jaar een vaste groep lopers, dit jaar hebben we afgesloten met een lunch in het Stations Koffiehuis. We vinden dat we dat wel verdiend hebben. Ons goede voornemen voor 2018 is om vooral door te gaan met actief bewegen.”

Vanaf 12 januari vertrekt iedere vrijdag, de wandelgroep om 10.00 uur. In ‘Het Huis van Waalre’ is een foldertje met wandelschema verkrijgbaar. Aanmelden bij Mieke Spoorenberg via telefoonnummer: 040-2213936.

Uit de krant